Fagforeningsmann provosert av overskrift

Eddie Whyte reagerer på språkbruk om irer
Foto: Privat
Bystyrepolitiker og fagforeningsmann Eddie Whyte (bildet) reagerer sterkt på en overskrift i Sandefjords Blad om irske asfaltleggere.
0Shares

– Overskriften i avisen var veldig provoserende: “Ikke gi irene arbeid”, sier Whyte til bladet. 

Fagforeningslederen, som selv er irskfødt i Belfast, sier overskriften også kan oppleves som diskriminerende.

– Jeg er selv ire og kjenner godt til problematikken også der. Det som er viktig er ikke hvor kjeltringene kommer fra, men at de driver med ulovligheter – om det er i Norge eller Irland, fastholder han.

Handler om svart arbeid
Whyte mener fokuset skal være på svart arbeid og lovbrudd.

– LO har en egen arbeidsgruppe i Vestfold som jobber aktivt for å rydde opp i svart økonomi. Disse kjeltringene spiller på folks grådighet. Ethvert oppegående menneske som får et så billig tilbud, forstår vel at det må være noe galt?

Han forventer også et mer nyansert ordbruk.

– Krimsjef Merete Torp Nilsen har rett når hun sier irene har kommet til Norge i mange år. Det er flere tusen irer i Norge, som bidrar på en positiv måte til oppbygging av det norske samfunnet. Gjengene som omtales bor ikke her, men er på gjennomreise i hele Norden, presiserer han.

Omreisende
Tidligere reportasjer, blant annet i Tønsbergs Blad, henviser til de omreisende asfaltleggere fra Irland og Storbritannia som såkalte “travellers”. Sistnevnte er omreisende folk av etnisk irsk opphav, som ofte blir tatt for å være rom-folk.