Samler inn for ofrene i Valparaiso

Ødeleggelse: slik ser Valparaisos nordlige slumområder etter katastrofen. Her herjet brannen 12. april mest.
Foto: Gobierno de Chile/Ministerio del Interior y Seguridad Pública
Norsk-chilenerne Patricia Gallardo Inzunza og Miguel Ángel har satt i gang en innsamling for å bistå med hjelpearbeidet etter brannen i den chilenske kystbyen Valparaiso. 
0Shares
Avatar
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

– Søndagen etter brannen snakket vi om hva vi kunne gjøre for å hjelpe dem som ble rammet av brannen i Valparaiso. Vi kjenner mange som mistet tingene sine, forteller Inzunza til utrop.no. 

Brannen startet som en skogbrann, og den sterke vinden fra Stillehavet gjorde at den raskt spredte seg i kystbyen vest for hovedstaden Santiago. Valparaiso er landets fremste havn, og en viktig by for Chile på UNESCOs verdensarvliste. 

Patricia Gallardo Inzunza tok initiativet til å starte en innsamling for menneskene som er rammet av brannen i havnebyen Valparaiso i Chile.
Foto : Privat

Innsamling
Sammen med landsmannen Miguel Ángel bestemte Inzunza seg for å gjøre noe for å hjelpe ofrene for brannen i havnebyen Valparaiso. De har ordnet en kontainer med diverse ting for å hjelpe innbyggerne å komme seg på bena igjen. 

– Pengene når ikke til alle, så vi tenkte at det var best å sende en container med utstyr og klær, sier Inzunza. 

De har i alt to kontainere som de håper å få sendt til Valparaiso, og de har fått hjelp fra latinamerikanske grupper i Oslo til å arrangere fester hvor inntektene går til Valaraiso. De har opprettet en hjelpeorganisasjon med navn Amigos unidos de Oslo (Forente venner), som har mottatt donasjoner fra chilenere og andre latin-amerikanere over hele Norge.

– Jeg er overrasket over all støtten vi har fått. Vi bruker min mors leilighet som base, og med alle donasjoner vi har fått av klær og ting kan vi knapt bevege oss i leiligheten, forteller hun. 

Katastrofeområde
16 mennesker omkom under brannen, og over 8000 hus må bygges på nytt. Chiles president Michelle Bachelet kaller byen for et katastrofeområde. 

– Over 8000 hus må bygges på nytt. Halvparten av byen er en slum og mange bydeler mangler elektrisitet, så ødeleggelsene er store, sier Inuzunza. 

Inuzunza selv spår at oppryddningsarbeidet vil ta tid. 

– Arbeidet med å gjenopprette byen vil vel ta fra fire måneder til ett år, tror hun. Vi har ikke oversikt over alle skolene som har blitt skadet.