Stavanger-journalister får menneskerettighetspris

Fikk menneskerettighetspris: Stavanger Aftenblad. Illustrasjonsbildet viser avisforsiden
Foto: Claudio Castello
Hans Petter Aass, Thomas Ergo og Rune Vandvik fra Stavanger Aftenblad får menneskerettighetsprisen for 2014 for å avdekke kommunal svikt i ivaretakelse av grunnleggende rettigheter for utviklingshemmede som trenger hjelp, melder medietilsynet.no.
0Shares

Kulturdepartementets menneskerettighetspris deles ut hvert annet år til journalister som i særlig grad har satt søkelyset på aktuelle menneskerettighetsspørsmål i Norge.

Sommeren 2010 ble en hjelpetrengende ung mann slått, sparket, pint og mishandlet av overgripere han bodde sammen med. Unge mennesker som selv hadde opplevd grov omsorgssvikt, flere av dem med psykisk utviklingshemming eller personlighetsforstyrrelser. Tre år etter var de skyldige dømt.

Spørsmålet om hvordan dette kunne skje sto ubesvart. Journalistene skaffet innsyn i politiets etterforskningsmateriale og i offentlige saksmapper. I papiravisa, i nettutgaven, i en webtv-dokumentar og som del av et bokprosjekt, ble offerets 20 sjanser presentert. 20 observasjoner, møter, varslinger og kunnskap som kunne fått ansvarlige saksbehandlere i kommunen, naboer, venner og andre til å gripe inn og avverget voldsbruk og dødsfall.

Gjennom en spørreundersøkelse om oppfølging av 30 alvorlige hendelser i perioden 2008 – 2012, avdekket de at kommunene ikke lærer av tragediene. Hendelsene granskes sjelden og tilsynsmyndighetene varsles som oftest ikke.

Avdekket brudd
Juryens leder Ann-Magrit Austenå mener årets prisvinnere på en forbilledlig måte har drevet undersøkende journalistikk på aktuelle menneskerettighetsspørsmål og har avdekket grove brudd på hjelpetrengendes rettigheter. 

Foto: Illustrasjon.
Foto : NOAS

– Arbeidet til Aass, Ergo og Vandvik har medført at myndighetene har tatt grep, fra tilsynssak i Stavanger kommune til tiltak fra regjeringen. Arbeidet har gitt noen av samfunnets mest sårbare en stemme og satt deres situasjon og rettigheter på den politiske dagsorden, sier Austenå ifølge medietilsynet.no.

Prisen på kr 100 000 og en litografi av kunstneren Håkon Bleken vil deles ut av statsråd Torhild Widvey ved åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag 7. mai.