Arbeidsinnvandring øker polsk-behov

Ikke bare byggearbeidere: norsk-polsk økonomisk samkvem gjør at polsk blir det tredje største arbeidsspråket for norske næringslivsbedrifter. Bildet ble tatt under en IT-konferanse, hvor potensielle norske investorer ble invitert.
Foto: Claudio Castello
En stadig voksende økonomisk kontakt mellom Norge og Polen, kombinert med en økende polsk arbeidsinnvandring gjør at det polske språket blir stadig mer aktuelt for norsk næringsliv.
0Shares

Kun engelsk og tysk er viktigere enn polsk, svarer norske bedriftsledere i en undersøkelse som NHO har lagd, skriver Bergens Tidende. 

44 prosent svarer at de trenger engelsktalende personale. 14 prosent trenger ansatte som snakker tysk, og seks prosent trenger folk som kan polsk, noe som er mer enn både fransk eller spansk.

Advokat Sebastian Garstecki har i årevis drevet med både gründer- og konsulentvirksomet. Norsk-polakken merker definitivt et større polsk-behov blant norske bedrifter som har partnerbedrifter på andre siden av Østersjøen.

− Særlig innen entreprisebransjen, er det nå standard å ha polskspråklige medarbeidere i administrasjonen hos store bedrifter. Samtidig finner vi et større behov for norskspråklige medarbeidere i bedrifter med hovedsete i Polen, men som tar oppdrag i Norge, sier han til utrop.no.

Ikke lettlært
Hvordan er polsknivået blant nordmenn som investerer og har bedrifter i Polen?

− Polsk er et flott, men samtidig vanskelig språk. Nordmenn som investerer i Polen har ofte lært seg noen setninger på polsk som kommer godt med i sosiale sammenhenger for å skape gode relasjoner og knytte tettere bånd.

Samkvem
Ifølge Oslo Handelskammer er det i dag ca. 200 norske bedrifter som har etablert selskaper i Polen, spredd over hele landet og over mange ulike bransjer.

Samtidig kunne Statistisk sentralbyrå (SSB) nylig kartlegge at det kom flest polakker som arbeidsinnvandrere til Norge, både i år og i 2013.

− 13 prosent av de 633 100 innvandrerne i landet er polakker, et sted rundt 84 000 personer. Vi finner nesten like mange polske innvandrere i landet som det er innbyggere i Kristiansand kommune, skriver SSB på sine hjemmesider.

Vil innvandringen fra Polen øke eller stagnere i tiden fremover?

− Personlig tror jeg at innvandringen fra Polen vil være på tilsvarende nivå som dagens, altså stabil, men samtidig avta noe om noen få år, forteller Garstecki til utrop.no.