Bondevik og Sheikh mottok millioner fra saudiske Muslim World League

Høyres Aamir J. Sheikh, og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik avviser kritikken om at stiftelsene de leder mottar penger fra statsstøttet saudisk organisasjon.
Foto: 14.augustkomiteen
Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik har fått store beløp i støtte fra MWL - men avviser koblinger til Saudi-Arabia.

Ifølge Dagbladet er det overført over fire millioner kroner til en stiftelse drevet av Høyre-politikeren og forretningsmann Aamir J. Sheikh (51).

Derpå overførte stiftelsen drøyt tre av millionene til tidligere statsminister og KrF-nestor Kjell Magne Bondevik (74), og hans organisasjon Oslosenteret.

Muslim World League er en internasjonal, religiøs organisasjon med hovedsete i Mekka i Saudi-Arabia. Både Bondevik og Sheikh bekrefter pengestrømmene.

Bondevik sier hans honorar kommer fra stiftelsen Dialog For Fred, ikke MWL. Han viser til også til MWLs leder Mohammad Al-Issa, som sier at organisasjonen ikke har mottatt støtte fra Saudi-Arabia eller andre land de siste fem årene.

– Al-Issa har for øvrig understreket at de opererer uavhengig av saudiarabiske og andre lands myndigheter og er en «paraplyorganisasjon» for verdens muslimer, skriver Bondevik til Dagbladet.

Sterke reaksjoner

Flere partipolitikere har reagert sterkt på oppslaget fra Dagbladet. Bjørnar Moxnes (Rødt) og Freddy André Øvstegård (SV) er opprørt over at Bondevik har fått millionstøtte fra det eksperter sier er en regime-linket organisasjon i Saudi-Arabia.

– Denne regjeringa har, med støtte fra KrF, satt ny norsk rekord i salg av militært utstyr til flere av verdens mest brutale islamistdiktaturer mens de førte krig mot Jemens befolkning og utløste verdens verste humanitære katastrofe. Sånn sett er det dessverre ingen overraskelse at det er en tidligere statsminister for KrF og en Høyre-politiker som har tatt imot milliongaven fra Saudi-Arabia som de til påstår skal gå til freds- og menneskerettighetsarbeid, sier Moxnes.

Overfor avisen understreker Øvstegård:

– Bondevik og Sheikhs naivitet i møte med en Saudi-støttet organisasjon som MWL er urovekkende. Hvis jeg kan gi et vennlig råd så bør de avslutte samarbeidet umiddelbart.

Hevder MWL ikke er statsstøttet

Aamir J. Sheikh skriver i en e-post til Dagbladet at MWL er en uavhengig organisasjon.

– Vi forholder oss til hva MWL sier, at de er uavhengig av alle lands myndigheter, og har ikke sett dokumentasjon på noe annet. Vi har tillit til HE (His Excellencey, red. anm) Dr. Mohammad Bin Abudulkarim Al-Issa som er moderat muslim og en fredsforkjemper mellom muslimer, kristne, jøder og alle verdens religioner