Finland får kritikk for håndteringen av afghanske tolker

Finnene får kritikk for å ikke ha hentet nok afghansk personell som jobbet for finske styrker-
Foto: Miquel Frontera
Den finske evakueringen av afghanere blir kritisert av eksperter. Finland har ikke evakuert en eneste tolk som har jobbet for landets styrker i Afghanistan.
89Shares

I den kaotiske evakueringen hentet Finland hjem 414 personer. Av disse var 50 afghanere. Det var personer som hadde jobbet for den finske ambassaden siden 2016 og deres familier.

Andre som jobbet for Finland i den 20 år lange krigen, for eksempel tolker, har måttet klare seg selv.

– Grensen ved 2016 er en helt tilfeldig avgrensning uten noen forklaring eller logikk. Myndighetene bare valgte en dato, sier forsker Charly Salonius-Pasternak ved Finlands utenrikspolitiske institutt til Yle.

Andre land som var del av Isaf, blant andre Norge, Frankrike og Storbritannia, har evakuert tolker. Sverige har evakuert noen få tolker av de 300 som bisto det svenske forsvaret i Afghanistan.

Foreleser Ilmari Käihkö ved Sveriges Forsvarshøgskole sier tolker automatisk blir mål for Taliban dersom de har jobbet for andre lands styrker.

– Operasjonene har vært avhengig av dem, så det er klart vi er forpliktet til å evakuere dem, sier Käihkö.

– Dette var den evakueringen Finland klarte å gjennomføre under de rådende omstendighetene. Mennesker ble værende i Afghanistan, både finner og personer med koblinger til Finland, og utenriksdepartementet forsøker å hjelpe dem, sier forsvarsminister Antti Kaikkonen.