Historieprofessor i hardt vær etter Facebook-oppdatering

 
Foto: Skjermdump/YouTube/UniversityofStavanger
Historieprofessor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland (bildet), hadde i går et innlegg på Facebook som vakte stor oppsikt. Selv mener han seg feiltolket.

Ordrett var meldingen på Langelands profil, som nå er slettet, lagt ut slik:

«Prøvde å gå på restaurant her eg bur. Naturligvis vanvittig dyrt. Den pakistanske restaratøren flirer hånleg mot meg. Du din jævla pakistaner har ikkje tippoldefedre son slåst for Noreg. Kom her som analfabet. Hater dykk med god grunn.»

Facebookmeldingen har skapt sterke reaksjoner, blant annet hos Antirasistisk Senter. Shoaib Sultan, rådgiver ved sentret, reagerte i går med et innlegg på senterets egen hjemmeside, der han går hardt ut mot Langelands oppdatering. Sultan hevder blant annet at Langelands arbeidsgivere burde ta en prat “om akademiske standarder”.

 
Foto : Sunniva Lind Høverstad

– La meg så putte halen på grisen, det Nils Rune Langeland skriver her er rasistisk, går det frem i innleget til Sultan.

Svekker tillit
Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, sier til utrop.no at professoren har ytringsfrihet, “men da må andre også ha friheten til å gå i en halvsirkel utenom”.

– Her vil det være helt umulig etter uttalelser som dette å ha tillit til at Langeland klarer å forholde seg nøytralt til studenter eller andre han “hater”.

Lederen i ARS ser på det hele som ganske alvorlig.

Foto: Arkiv.
Foto : Youtube screenshot

– Jeg ser det som ikke bare nedslående når noen mennesker snakker om sitt “hat” for andre mennesker på generelt grunnlag. Vi må huske at det er faktisk noen nokså ekstreme mennesker som “hater” pakistanere der ute.

Uttrykk for frustrasjon
Selv mener Langeland at innlegget ikke var rasistisk ment. Men etter et velment råd fra en kollega om at det kanskje var en litt vel drøy oppdatering, fjernet han den.

– Rasisme er en utdatert og gammeldags ideologi, og det jeg skrev er ikke det. Det var mer en frustrert, og kanskje noe vulgær, oppfatning av hvordan tilstanden er i Oslo, sier professoren til Rogalands Avis.

Til Dagbladet sier historieprofessoren at innlegget har blitt totalt misforstått. 

I restauranten var det ingen pakistanere, så den er ikke rettet mot noen person. Kanskje en litt spissformulert, kritisk og metaforisk litterært uttrykt ytring om norsk innvandringshistorie.