Historisk mange minoritetsrepresentanter på Stortinget

Marian Hussein fra SV er blant de 11 med minoritetsbakgrunn som får fast plass på Stortinget.
Foto: SV
Elleve kandidater med ikke-vestlig bakgrunn kommer inn på Stortinget. Det er en dobling fra forrige stortingsperiode, da det var fem.
928Shares

Hele seks forskjellige partier sender representanter med etnisk minoritetsbakgrunn til Stortinget etter årets valg, ifølge NTB.

For Rødt kommer Seher Aydar inn fra Oslo, mens SV får inn Marian Hussein fra samme fylke. Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Masud Gharahkhani blir gjenvalgt, og får selskap av tidligere AUF-leder Mani Hussaini i Akershus og Oslo-varaordfører Kamzy Gunaratnam. I tillegg kommer Lan Marie Berg inn for MDG.

På borgerlig side blir Abid Q. Raja gjenvalgt for Venstre. Det samme blir Mudassar Kapur fra Høyre og Himanshu Gulati fra Fremskrittspartiet. I tillegg kommer Mahmoud Farahmand inn for Høyre fra Telemark.

Historisk norsk-somalier

Oslo SVs Marian Hussain blir historisk som den første med kvinnelig og somalisk bakgrunn på Stortinget.

–  Jeg er utrolig takknemlig for den tilliten vi har fått. Det føles helt fantastisk og med den fremgangen SV har hatt må dette resultere i en ny kurs med kraftfull forandring i fordeling og miljøpolitikken de neste fire årene, skriver hun på Facebook.

Norsk-iranske Masud Gharakhani, som selv har flyktningbakgrunn, ble også gjenvalgt på Buskerud-mandat.

 

Jeg er så utrulig stolt og ydmyk over dette resultatet. Takk til alle de flotte folka som har stått på i Buskerud Arbeiderparti. Landet får en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre. Vi blir det desidert største partiet i Buskerud med 28,5% og vi sikrer tre stortingsrepresentanter, skriver han på sin Facebook-profil.

Gruer og gleder seg

Oslo-vararodfører Kamzy Gunaratnam var en av Oslo Aps sikre kort, og får sin første periode på Tinget. I en Facebook-status skriver hun at både gleder og gruer seg.

Selv om 16 år gamle Kamzy aldri ville turt å sitte i en debatt, høyrøstet fremme en sak eller takle en hersketeknikk – så er det ikke å stikke under en stol at det er det jeg gjør i dag. På Rådhuset i Oslo, i Arbeiderpartiet og snart på Stortinget. Og hvor kommer den driven fra? La meg forklare det slik: Kamzy på 33 bretter ikke bare opp ermene på vegne av seg selv, hun gjør det på vegne av deg, deg som har gitt henne tillit. Og for meg er det dette som føles ekstra meningsfylt med å være politiker.

Å stemme handler for den nyvalgte stortingspolitikeren om retten til å forme samfunnet.

Å bruke stemmeretten annethvert år er viktig, men det er minst like viktig å bruke stemmen din resten av året (…) Å høre historiene til vanlige folk i Oslo eller resten av Norge har satt inntrykk, gitt meg inspirasjon og lærdom jeg gleder meg til å ta med til Stortinget.

Førstekandidat inn

Oslo MDGs førstekandidat Lan Marie Nguyen Berg kommer inn sammen med partileder Une Bastholm og Rasmus Hanson. Før valgkvelden skrev hun på Facebook:

Jeg skal ikke late som om jeg ikke er engstelig. Det står mye på spill. Hvis vi får inn en ekte grønn gruppe på Stortinget, vil det være helt avgjørende for hvor mye det er mulig å få til i klimapolitikken de neste fire årene. Norge er et trygt og godt land. Det er lett å tenke at det kanskje ikke er så farlig hvem som styrer. Men vi står midt i en historisk brytningstid, der Norges veivalg vil ha enorm betydning.

Satser på god opposisjonspolitikk

Høyres Mahmoud Faramand er nyvalgt inn for Høyre i Telemark. Overfor Utrop aier han seg takknemlig over tilliten han har fått.

For meg er det et stort ansvar å representere Telemark og drive med opposisjonspolitikk. Høyres lokallag har virkelig stått under valgkampen, og gjort det mulig at vi får inn flere fra vårt fylke.

For Faramand vil tiden fremover handle om å lære arbeidsprosessene på Stortinget, og finne en komité

Jeg ser spesielt frem til å jobbe med saker om juss og nærings- og industripolitikk. I Telemark ser vi fremtidsretningen av norsk industri. Her skal nye og klimavennlige arbeidsplasser skapes, og sosiale forskjeller utjevnes.

Familiepreget valgkamp

For Aps Mani Hussain har valgkampen blitt preget av en spesiell situasjon. Han ble nemlig far til Isak kun et par dager før valgkampslutt.

For kona mi og meg var det spenning til siste slutt rundt barnefødsel, akkurat som selve valgkampen, sier han til Utrop.

Hussaini var noen timer på Folkets Hus etter å ha fått ordnet barnevakt. Femteplassen hans i Akershus medførte sterk mobilisering.

Som femtekandidat er man helt avhengig av å få nok stemmer. Jeg var ute den ene og inne den andre dagen på målingene. Her vil jeg også takke våre frivillige som har stått på. Folk har droppet familiemiddager og venneavtaler for å hjelpe meg i siste innspurt. Våre frivillige har klart å mobilsere for å få en rødgrønn flertall. Ingen kunne sett for seg at Ap kunne få så stor oppslutning som vi fikk på valgdagen.

Vil stå opp for lærere og helse

Etter valgkampen er han glad, sliten og full av motivasjon.

Å få dette vervet ser jeg med den største æresfrykt, ikke minst å få sjansen til å utøve politikk for vanlige folks interesser. Som nybalgt er det mye man ønsker å få gjort for å få et mer rettferdig Norge. Etter pandemien er det mange som har mistet jobbene sine, spesielt unge, og vi må få gjenskapt en trygg hverdag. Vi må få inn flere lærere og få fjernet detaljstyringen. Norge kommer også til å mangle fagarbeidere, så neste regjering vil garantert styrke fagarbeiderutdanningen.

Hussainis opplevelse av den tøffe sykehushverdagen på barselavdelingen på A-hus, i påvente av konas fødsel, har også fått ham til å ta opp helsesaken

Vi må også ta et tak for velferdsordningene og det offentlige etter åtte års høyrestyre. Spesielt sykehusene trenger et løft, og økt bemanningen. Veien går gjennom omfordeling og skatteøkning for de aller rikeste.

Gjenvalgt

For partikollega Mudassar Kapur handlet det om gjenvalg. Norsk-pakistaneren sier seg stolt over hva man klarte å utrette åtte år ved makten.

Jeg er uendelig stolt av hva vi har fått til i regjering gjennom åtte år. Erna fortjener en stor takk for jobben hun har gjort som statsminister og måten hun har ledet landet på gjennom kriser. Fremover skal vi fortsette å stå på for å skape flere jobber, inkludere flere i arbeidslivet, få ned helsekøene, sørge for at flere fullfører skolen og kutte utslippene raskere. Vi skal sørge for at barn og unge får gode oppvekstvilkår og at de svakeste blant oss aldri blir stående alene, skriver han på Facebook.
Også Abid Q. Raja er gjenvalgt i Akershus, etter en sterk snuoperasjon fra Venstre, som snudde svake meningsmålinger. Raja må imidlertid gi fra seg kontornøklene i Kulturdepartementet nå som de rødgrønne overtar makten.
– Fantastisk for oss i Venstre å komme over sperregrensen tre valg på rad! Og vi ser ut til å få inn to mandater fra Akershus, noe som aldri har skjedd før! Det blir i såfall helt historisk. Tusen takk til velgerne i hele landet, og for min del en særlig stor takk til velgerne i Akershus, skriver kulturministeren på sin Facebook-side.