Lan Marie vil endre Stortingets miljøprofil

Lan Marie Berg i MDG vil gjøre Stortinget grønnere, med slutt på gratisparkering og vegertarmat.
Foto: CF-Wesenberg
Solceller og pride-flagg på taket, veggis-mat i kantinen og fjerning av parkeringsgoder. Slik vil nyvalgte Lan Marie Nguyen Berg markere sin første periode på Tinget.

Overfor VG sier MDG-profilen at hun har allerede laget en konkret plan for hvordan hun vil endre Stortinget til en mer klimavennlig arbeidsplass. Første punkt på programmet er å dekke Stortingstaket med solceller.

– Vi har et enormt potensial i Norge for å produsere mer strøm fra solceller, i stedet for eksempel store vindkraftverk i urørt natur. Da er det bra at et bygg som Stortinget går foran, og viser at også eksisterende og flotte bygg kan produsere strøm, sier Berg til VG.

Lan Marie Berg vil avvikle ordningen med gratis parkering for privatpersoner i stortingsgarasjen. I tillegg vil hun også innføre vegetarmandag i kantinen og vegetarmat som standard på arrangementer.

Grønt skifte

Facebook-statusen hun la ut valgdagen viste at, ifølge henne, står Norge foran “en historisk brytningstid, der Norges veivalg vil ha enorm betydning”.

– Hvis vi får inn en ekte grønn gruppe på Stortinget, vil det være helt avgjørende for hvor mye det er mulig å få til i klimapolitikken de neste fire årene (…) De forrige 30 årene har vi bare klart å kutte 3,9 prosent. Nabolandene våre er i gang med det grønne skiftet, mens Norge fortsetter å være en sinke, først og fremst fordi vi er hekta på olje og gass.

FAKTA

Lan Marie Berg var byråd for miljø og samferdsel i Oslo, samt byrådets nestleder fra 2015 til 2021. Foran kommunestyre- og fylkestingsvalget 2015 ble hun innstilt som førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo i september 2014 og ble etter valget byråd for miljø og samferdsel.

Våren 2021 var Berg utsatt for omfattende hets i sosiale medier. Politiet i Oslo besluttet å etterforske hetsen som straffbart.

I juni samme år fremmet FrP på nytt mistillitsforslag mot Berg, etter nyheten om at et anbud om ny vannforsyning til Oslo var blitt fem milliarder dyrere enn budsjettert, og at Berg hadde avventet å informere bystyret om kostnadsøkningen. Forslaget fikk med støtte av Rødt og Senterpartiet flertall den 16. juni, og Berg gikk av som byråd 18. juni.

(Kilde: wikipedia.no)