31-åringen Ahmad Massoud leder den nye motstandsbevegelsen i Afghanistan.
Foto: 24-7 Press Release
Den norske regjeringen må ikke anerkjenne Taliban-regjeringen, en regjering helt uten kvinner, skriver Parviz Panjshiri i dette innlegget. 
893Shares
Latest posts by Parviz Panjshiri (see all)

I Afghanistan har det nå gått over en måned siden Taliban tok makten, omtrent uten motstand. Taliban har tatt fra kvinner rettigheten til å komme ut på jobb og å delta i politikken i landet. De hevder politikk ikke er noe kvinner har kunnskap om, og ikke noe en kvinne kan ta tak i. Kvinner sin hovedoppgave er å føde barn. 

En blanding av etnisiteter

Hele verden er vitne til hjerteskjærende bilder fra Afghanistan og hvordan 33 provinser ga seg med en gang da Taliban kom til makten. Men en provins kjemper fortsatt for hele landet og kvinners rettigheter. Nemlig Provinsen Panjshir. Offisielt har Taliban vunnet også denne staten nå, men motstanden er sterk i befolkningen der.

Afghanistan er et land med flere etnisiteter blandet annet Hazara, Tajik, Pashtoon, Uzbek og andre mindre etnisiteter som Qaimaqi m.fl. Gjennom historien har etnisiteten Pashtun dominert, og makten har vært hovedsakelig hos dem. De har diskriminert og ekskludert andre etnisiteter, og desværre ikke gjort noe for å bygge en sterkt og selvstendig stat. 

Al-Qaeda og Taliban truer igjen

Afghanistan har vært i krig så lenge jeg husker og så lenge min mor husker. I 1989 gikk sovjet ut av Afghanistan, hovedsakelig på grunn av kommandør Ahmad Shah Massoud som tilhørte etnisiteten Tajik. Massoud kom også fra Panjshir, og han var sentral i Mujahedin, styrkene som kjempet mot Sovjetunionen. Da Mujahedin etterfølgende tok makten, så det ut som landet endelig kunne få en regjering som var rettferdig fordelt. Det så det ut til at vi kunne få en demokratisk stat der både kvinner og menn hadde like rettigheter. 

Dessverre var vi igjen truet av Al-Qaeda og Taliban som mange mener har sin opprinnelse i Pakistan. Mange opplever også at Pakistan alltid har hatt en drøm om å invadere Afghanistan. Mye tyder på at denne drømmen nå er forsterket, med drahjelp fra Taliban. Taliban er hovedsakelig analfabeter, så det er vanskelig å forestille seg at de skulle kunnet ta over Afghanistan uten hjelp fra Pakistan, naboen i øst. 

Parlament uten kvinner

Akkurat nå bedriver Taliban, hvorav mange er pashtunere med pakistansk pass, etnisk rensning av tajikere i Panjshir. De har drept menn, barn og kvinner. De har tatt over husene våre i Panjshir. De har kuttet strøm og blokkert leveranser av mat til befolkningen. Det har nå gått over en uke siden Panjshir ble tatt av Taliban og befolkningen har rømt til fjellene. Min kusine og hennes barn flyktet for noen dager siden fra Panjshir, og gått gjennom fjellene i flere dager før de nådde hovedstaden Kabul. 

Afghanistan har vært i krig så lenge jeg husker og så lenge min mor husker.

Taliban hevder de har blitt bedre enn tidligere, noe de har bevist at de ikke har nå i løpet av tre uker. Taliban presenterte for nylig hvem som skal være med i det nye parlamentet i Afghanistan. To ting som skremmer meg er at det kun er folk fra én etnisitet, nemlig pashtunere, og det er ingen kvinner i parlamentet. 

Ikke anerkjenn Taliban!

Den siste provinsen som fortsatt kjemper mot Taliban er Panjshir, og et område ved navn Andarab. Panjshir-provinsen ble invadert av russerne hele ni ganger, men kommandant Ahmad Shah Massoud og hans Mujahedin klarte å ta tilbake provinsen. 

Akkurat nå pågår etnisk rensing i regi av Taliban, som beskriver halvparten av befolkningen – kvinner – som inhabile. Jeg ber nå, kjære statsminister Erna Solberg, om ikke å anerkjenne Det islamske emiratet Afghanistan. Jeg ber i stedet om humanitær bistand og om at dere hjelper motstandsbevegelsen, med Ahmad Massoud i spissen, i kampen mot Taliban. 

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.