Salamatu Winningah: – Savnet å se noen som meg i bøkene

Fra før er Salamatu Winningah fast bystyrerepresentanten for Arbeiderpartiet, rådgiver i integreringsspørsmål i Nordland fylke, grunnlegger av kvinnenettverk og småbarnsmamma. Nå kan hun også legge til barnebokforfatter på resymeet sitt. – Da jeg studerte økonomi, leste jeg barnebøker for å kose meg.

Noe av det koseligste Salamatu vet, er å krype opp i sofaen med de tre døtrene sine tett inntil seg og forsvinne inn bøkenes verden. Men hun savnet fortellinger med større mangfold. Som mor til krysskulturelle barn ville hun gjerne lese og snakke om temaer som barn møter i det multikulturelle Norge.

– Da jeg hentet i barnehagen fikk jeg spørsmål fra de andre barna om hva jeg hadde på hodet. Det var egentlig slik jeg fikk ideen til boka Mammas magiske hemmelighet. Jeg tenkte det kunne være en fin måte å lære om og være en samtaleåpner om hvorfor noen kvinner går med hijab uten nødvendigvis å ta med det teologiske perspektivet.

Etter at hun skrev hun førsteutkastet, la hun det fra seg.

– I 2014 grunnla jeg sammen med andre kvinner i Bodø kvinnenettverk Noor, en frivillig organisasjon hvor kvinner, spesielt minoritetskvinner, kan møtes og knytte kontakter. Hvert år har organisasjonen kvinnefest. I 2019 traff jeg Elif Zeynep Türkoglu fra Tyrkia. Etter en kort samtale med Elif ble det kjent for meg at hun var en dyktig kunstner og at hun ønsket å illustrere en barnebok en dag. Det tok jeg som et tegn på at det var på tide å børste støv av fortellingen min.

Salamatu ga henne manuset og fikk tre tegninger i retur. Dermed var samarbeidet i gang. Kompaniskapet viste seg å være lærerikt og fruktbart.

– Språket bød på utfordringer. Elif har bare bodd to år i Bodø, så vi måtte bruke tolk og få hjelp til oversetting. Vi oppdaget også at vi hadde ulik humor og kulturforståelse, vi måtte derfor gå flere runder med oss selv.

Til slutt ble alle parter fornøyde. Også de argeste kritikerne.

– Barn er dønn ærlige. Så mine egne barn og vennene deres har vært våre viktigste anmeldere. Jeg skjønte jeg hadde lyktes når barna ble nysgjerrige underveis i historien og stilte spørsmål. Da de også snakket om fortellingen lenge etter lesestunden, visste jeg at historien satt og hadde funnet sin form.

Hva er mammas hemmelighet?

I Mammas magiske hemmelighet møter du ei jente som heter Selma. Mammaen til Selma har en hemmelighet hun aldri har fortalt til noen. Hun har en magisk hijab som snakker til henne, den forteller henne at hun er en heltinne for de hun er mest glad i. Å være snill gir henne superkrefter hun bruker til å hjelpe andre hver dag. Selma er ikke helt overbevist om at mamma har en snakkende hijab, eller om mamma er en superhelt, fordi hun vet at mamma liker å fortelle skrønehistorier. Da blir mamma tvunget til å utdype hva som gjør henne til en superhelt.

– Mamma er en hverdagshelt for alt hun gjør for andre. Hun ser til dyr, natur og naboer. Alt som lever og gror. Det er det som gjør oss til hverdagshelter. Det handler ikke om hva vi har på oss eller hvordan vi ser ut, men hva vi gjør for andre. For mammaen til Selma er det dette hijaben hennes minner henne om. Jeg håper også at denne boka kan bidra til samtaler med våre barn om at hijab skal være et fritt og bevisst valg for den enkelte. Det er viktig å bekjempe ukultur knyttet til dette plagget, da er det viktig å ha noen verktøy.

Kontroversiell barnelitteratur

Sist gang hijab dukket opp i norsk barnelitteratur skapte det rabalder.

– Jeg har lest Sitronlimonaden av Hege Henriksen og synes at den fikk ufortjent hard medfart. Men en slik bok fordrer at man har tid til å snakke grundig gjennom temaet etterpå. Samtidig er jeg opptatt av at mangfoldet skal være representert. Jeg er av den mening at det ikke holder å tegne personer med litt mørkere hudfarge. Hele det kulturelle aspektet må være der, som skikker og tradisjoner. Men alt trenger ikke å problematiseres.

Forfatteren understreker at hun foretrekker at historiene settes i en norsk kontekst, selv om hovedpersonen eller familiemedlemmer i historien gjør ting på en annen måte enn majoriteten er vant med.

– Jeg synes det er viktig for barn å oppleve at deres annerledeshet også er en del av normalen vår, samt være stolt av deres kulturelle bakgrunn.

Litterært forbilde

Salamatu har et litterært forbilde i Astrid Lindgren. Av alle karakterene fra Lindgrens univers er det Pippi, verdens tøffeste jente, som traff drammenseren mest.

–  Jeg vokste opp på Fjell i Drammen, et område kjent fra Therese-saken. Mange av foreldrene var engstelige for oss barna. Men jeg husker barndommen min som utrolig fin. På Fjell bor det mange forskjellige mennesker, så det flerkulturelle har alltid vært med meg. Men jeg savnet å se mennesker som lignet på meg i bøker. Det var bare i bøker brukt i norskopplæring til innvandrere der det var mennesker med mørkere hud og ikke norske navn.

Debutanten utelukker ikke flere bøker. Mammas magiske hemmelighet gir hun ut på eget forlag. Boka står allerede i bokhylla på biblioteket i Bodø og flere biblioteker har vist interesse for boka. Forfatteren og forleggeren Salamatu Winningah håper boka finner lesere i barnehager over hele landet.

– Jeg har mange ideer, tanker og hjertesaker. Og fantasi!