Safia æres med St. Olavs Orden

Safia Abdi får tildelt Kongens fortjenestemedalje for sin mangeårige innsats mot kjønnslemlestelse og for å styrke kvinners og barns stilling i samfunnet.
Foto: Frank Michaelsen
Sykepleier Safia Abdi Haase tildeles St. Olavs Orden, det vil si Kongens fortjenestemedalje av høyeste rang.
0Shares

Norsk-somalieren får medaljen for sitt arbeid og kamp mot vold mot kvinner, en mangeårig kamp som har gjort at hun i dag går under betegnelsen Ambassadør i kampen mot vold mot kvinnekroppen, skriver Harstad Tidende.

Det er Norsk Sykepleierforbund som står for nomineringen viser til hennes mangeårige banebrytende foregangsarbeid for å spre informasjon og kunnskap om kjønnslemlestelse og for å styrke kvinners og barns stilling både lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Safia har selv vært utsatt for det meste av vold en kvinne kan oppleve, kjønnslemlestelse, tvangsgifte, voldtekt, psykisk og fysisk vold. Til tross for dette har hun holdt hodet hevet og brukt sin utdanning og erfaring til å hjelpe andre.

– Jobbet strategisk
Safia har i sin kamp mot vold mot kvinner både jobbet på strategisk plan, for eksempel med den forrige regjeringens «Handlingsplan mot kjønnslemlestelse», men også direkte med den enkelte kvinne og mann, i grupper og på tomannshånd.

– Safia er en flott ambassadør både for kvinner fra både Norge og Somalia, for muslimske kvinner, for sykepleien som profesjon, som mor og som medmenneske og samfunnsborger, sier Norsk Sykepleieforbund i en kommentar om tildelingen.

Tildelingen vil finne sted 3. oktober.