Advarer mot hverdagsrasismen

 
Foto: Sunniva Lind Høverstad
– Vi vet at hverdagsrasisme fins. Vi trenger å ta hverdagsrasismen mer på alvor og jobbe med den, uttalte Shoaib Sultan fra Antirasistisk senter under Protestfestivalen.
0Shares

 Vi ser et problem når det gjelder jobbsøking, jakt på en bolig og utelivet, sa Sultan (bildet) under festivalens paneldebatt, skriver Dagen.

I panelet satt også Arne Tumyr fra Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Lena Andreassen, tidligere leder av Norwegian Defence League og den svenske journalisten Henrik Arnstad.

Sistnevnte påpekte at for 100 år siden var det jødene folk ikke ville likt, da antisemittismen rørte på seg i Europa, og endte med Holocaust (jødeutryddelsen, journ. anml.).

– Nå er det ikke slik at du fødes og er mistenksom mot muslimer, det er noe du lærer deg. 

Finnes ikke rasisme i Norge
Tumyr selv hevdet at det finnes nesten ikke rasisme i Norge. 

– Rasisme er å forskjellsbehandle andre mennesker på grunn av rase, noe som ikke skjer i dette landet, sa Arne Tumyr under debatten.

Sultan understreker overfor dagen.no at folk ikke er islamofobe bare fordi de har negative erfaringer med muslimer de har møtt personlig.

– Om du mener at enhver muslim automatisk vil mene, være og stå for X, Y og Z, så er det et problem. En del av tenkningen behøver ikke en gang være negativ. “Alle jøder er flinke med penger” er også et problematisk utsagn. Problemet bunner rett og slett i en gruppetenkning som sier at noen på grunn av sin jødiskhet, eller fordi de er afrikaner – hvilken som helst gruppe – har visse egenskaper, sier Sultan.