Kunne endt opp lam og utvist – fikk bli Norge

Fikk bli av humanitære hensyn: Zara Maow (t.h) kom til Norge fra Somalia med en tuberkuloseskadet rygg. Nå får hun og søsteren bli i landet.
Foto: Skjermdump/BTTV
Zahra Maows (17) rygg er så deformert at hun risikerer å bli lam. Situasjonen var ikke bedre av at hun også risikerte å bli kastet ut av Norge.

“Livet ditt kommer til å bli tøft, Zahra. Men du må leve med det. Selv om du har smerter så må du gå på skolen. Venter du til alt er bra, så venter du for lenge.”

Beskjeden fra overlege ved Haukeland universitetssykehus, Andreas Ottersen Seip er hard å svelge. 17-åringen som har søkt om asyl i Norge har nemlig gått i lang tid med en ikke-helbredet tuberkulosesykdom i ryggen.

Zahra kom til Norge med store ryggskader etter at tuberkulose hadde spist opp benvevet hennes.  I desember 2013 får Zahra en ryggstrekkoperasjon som gjør tilstanden noe lettere å bære, og bedrer hennes livskvalitet, til tross for at hun fortsatt kan bli lam.

Samtidig er hennes skjebne utenfor sykehusværelset fortsatt uviss. Zahras sak, som er oppe til behandling hos norske utlendingsmyndigheter, kan ende opp i avslag og utvisning. Under Dublin-forordningene kunne Zahra, som flyktet med søsteren gjennom blant annet via Jemen og Italia, bli sendt tilbake til sistnevnte.

– Om UDI skulle sende deg tilbake til Italia, så må vi være forberedt, sier overlege Seip i videoen som Bergens Tidende laget for å presentere 17-åringens rørende historie.

Fikk bli
Underveis var det hele tiden uklart om de fikk innvilget opphold i Norge. Tidligere i løpet av denne månednen fikk søsterparet imidlertid beskjeden de hele tiden hadde håper på, hvor de får innvilget opphold i Norge.

Vi viser til at helsestandarden i landene i Afrika sør for Sahara er blant den verste i verden. Søkeren innvilges derfor opphold av sterke menneskelige hensyn, kommer det frem i den endelige avgjørelsen fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Sammen med søsteren Shukryia, eller Shou-Shou som hun kalles, planlegger Zahra nå fremtiden.

– Jeg vil begynne på skole og gå på universitet, sier hun.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) jobber nå med å finne en kommune søstrene kan bosettes i, og jentene håper de får bli i Bergen.

– Jeg vil bli lege, for å kunne gjøre noe bra for folk. Her er det så mange her som har gjort så mye for oss, sier Zahra til bt.no.