Skal henrettes imorgen

 
Foto: flickr.com
26 årige Reyhaneh Jabbari har blitt overført til Rajaishahr-fengselet for å få sin dødsdom gjennomført. – Norske myndigheter må presse på for å få henne reddet, mener norsk-iransk menneskerettighetsaktivist.

Jabbari (bildet under) ble arrestert i 2007 for drapet på Morteza Abdolali Sarbandi, en tidligere ansatt i i det iranske sikkerhetsministeriet.

Etter pågripelsen ble Jabbari holdt i isolat i to måneder i Teherans beryktede Evin-fengsel, hvor hun ikke fikk tilgang til hverken advokat eller familiebesøk. Hun tilsto drapet umiddelbart etter arrestasjonen, og uttalte at den skal ha blitt utført i selvforsvar.

 
Foto : iranhr.net

To år senere ble Jabbari så dømt til døden under Irans strenge retribusjonslover av en kriminaldomstol i Teheran, som ved en senere anledning opprettholdt dommen.

– Norge må reagere
Shole Pakravan, Jabbaris mor, har via sosiale medier skrevet at tjenestemenn ved Rajaishahr-fengselet bekreftet hennes datters navn på listen over morgensdagens henrettelser, melder theiranian.com.

Her hjemme ber lederen for nettverket Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, norske myndigheter om å bruke alle sine forbindelser med Iran for å redde Reyhaneh. 

– Internasjonalt press er eneste som kan redde henne nå. Her er det viktig at norske myndigheter sender et klart beskjed og en resolutt reaksjon på denne saken. Spesielt nå som representanter for det offisielle Iran er i FN, forteller han til utrop.no.

Foto: Arkiv.
Foto : Iran Human Rights

Bekymringsfullt
Jabbari skulle ifølge Amiry-Moghaddam ha blitt henrettet allerede i april i år.

– Henrettelsen der og da, som skulle skje den 15. ble utsatt, blant annet på grunn av sterk internasjonal press fra det intrenasjonale samfunnet på det iranske regimet og dets henrettelsespraksis. Å reagere via de internasjonale diplomatikanalene overfor Iran er altså til nytte, påpeker han.

– Vi i Iran Human Rights ser derfor med stor bekymring på at hun har blitt satt tilbake på henrettelseslisten, avrunder Amiry-Moghaddam overfor utrop.no.