– En fredpris for menneskerettighetene

Geir Hønneland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité fordømmer invasjonen i Ukraina.
Foto: nhc.no
– Tildelingen av Nobels fredspris til Maria Ressa og Dmitrij Muratov er en anerkjennelse av frie mediers kamp for ytringsfrihet og menneskerettigheter, sier Geir Hønneland, generalsekretær i Den norske Helsingforskomité.
40Shares

– Ved å gi Nobels Fredspris til grunnleggeren av en av de få uavhengige avisene i Russland, forsvarer Nobelkomiteen ytringsfrihet og demokrati. Novaja Gazeta er den eneste uavhengige avisen i Russland som dekker hele landet og i tillegg er på papir. Det gjør den svært viktig. Muratov og Novaja Gazeta kjemper for idealer som er viktige for Russlands framtid, sier Hønneland via en pressemelding.

I januar 2017 avslørte avisen systematisk tortur av homofile i Tsjetsjenia, noe som skapte internasjonal fordømmelse. Novaja Gazeta ble så i november samme år tildelt Helsingforskomiteens Sakharov Frihetspris 2017 for sin fremragende innsats for å få tortur ut av skyggene og frem til offentlig fordømmelse i Russland.

– I går var det 15 år siden Anna Politkovskaja ble brutalt myrdet, og årsdagen for drapet markerte også at drapssaken formelt er foreldet i russisk rett, og de ansvarlige bakmennene er fremdeles ikke stilt til ansvar for dette åpenbart politiske drapet, sier Helsingforskomiteens Russlandsansvarlige Inna Sangadzhieva.