Amnesty ber Iran stanse henrettelse av ung mann

– Iranske myndigheter må stanse henrettelsen av Arman Abdolali, sier Diana Eltahawy, visedirektør for Amnesty i Midtøsten og Nord-Afrika.
Amnesty International ber innstendig om at Iran stanser henrettelsen av en drapsdømt mann som kun var 17 år da han ble dømt til døden første gang.
18Shares

Henrettelsen skal etter planen gjennomføres i et fengsel i Karaj vest for Teheran onsdag, og mannen er nå isolert i påvente av at dommen skal fullbyrdes.

– Tiden renner raskt ut. Iranske myndigheter må øyeblikkelig stanse alle planer om å henrette Arman Abdolali, sier Diana Eltahawy, som er visedirektør for Amnesty i Midtøsten og Nord-Afrika.

Menneskerettsorganisasjonen beskriver rettsprosessen mot mannen som «grovt urettferdig» og ber om at verdenssamfunnet, deriblant FN og EU, griper inn for å redde livet hans.

Abdolali er blitt dømt til døden to ganger tidligere for å ha drept kjæresten sin, men henrettelsene er ifølge Amnesty blitt stanset som følge av internasjonale reaksjoner.

Første gang han ble dømt til døden, var i desember 2015. Dommen var basert på en tilståelse som ifølge Amnesty ble avgitt under tortur etter at kjæresten hans forsvant året før.

Høyesterett besluttet at saken skulle prøves på nytt, men rettssaken handlet da i stor grad om hvorvidt Abdolali var for umoden til å være strafferettslig tilregnelig da drapet ble begått. Konklusjonen var at det i ettertid var umulig å fastslå hvor moden han var. Dermed ble dommen stående.