Asyldomstol kan erstatte UNE

 
Foto: Thomas Haugersveen/Statsministerens kontor
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) vurderer å opprette en asyldomstol som skal overta behandlingen av klager på asylvedtak, skriver Dagen.
0Shares

I så tilfelle vil det bety at asylsøkere som har fått avslag hos Utlendingsdirektoratet (UDI), ikke lenger skal klage til Utlendingsnemnda (UNE). I stedet utreder regjeringen nå en ordning med en forvaltningsdomstol, opplyste justisminister Anders Anundsen (bildet) i Stortinget onsdag.

– Arbeidet er satt i gang. Det er en stor utredning med en helt annen retning enn dagens forvaltningspraksis. Det betyr at vi må ha et godt fundament for å legge opp til en slik løsning, sa Anundsen.

Handler om rettssikkerhet
Opplysningene om arbeidet med en ny ordning kom da Anundsen onsdag måtte svare på spørsmål fra Venstre-leder Trine Skei Grande om asylsøkere har god nok rettssikkerhet.

Skei Grande viste til at Advokatforeningens prosedyregruppe har gått gjennom 1755 saker og tatt 74 saker til domstolen. I to av tre saker fikk asylsøkeren opphold etter at prosedyregruppa stevnet UNE for retten. Advokater fra en rekke advokatkontor har gjennom prosedyregruppa jobbet gratis.

Han uttrykte tillit til UNEs behandling av klagesakene i dag, men viste til at de er i ferd med å utrede en forvaltningsdomstol.

Utredning av “ny og bedre” klageordning ligger i samarbeidsavtalen med Venstre og KrF.