– Fullstendig uakseptabel behandling av asylsøkere

– Vi er spesielt bekymret for at flere barn kan oppleve å bli fengslet på grensen til Europa, sier spesialrådgiver i Redd Barna, Camilla Scharffscher Engeset.
Foto: reddbarna.no
Flyktninger og migranter i Hellas og Kroatia utsettes for hard politibehandling. Camilla Scharffscher Engeset, spesialrådgiver for barn på flukt i Redd Barna, sier dette er uakseptabelt.

Journalister fra sju land har i åtte måneder jobbet med å avdekke hvordan politiets spesialenheter går systematisk fram for å presse asylsøkere tilbake over grensen, tilbake til land som Tyrkia og Bosnia-Hercegovina.

Spesialenhetene bruker ofte umerkede uniformer og finlandshetter for å skjule identiteten sin, skriver tyske Der Spiegel.

Også journalister fra den tyske kringkasteren ARD, den franske avisa Liberation , den nederlandske etterforskningsplattformen Lighthouse Reports samt kroatiske og serbiske medier er involvert.

Gir sterke reaksjoner

EUs innenrikskommissær Ylva Johansson sier hun er sjokkert over funnene, og varsler at hun vil diskutere saken med ministre i både Hellas og Kroatia.

Også Redd Barna kommer med krass kritikk mot såkalte “pushbacks” fra politifolk.

– Fullstendig uakseptabel behandling av mennesker på flukt, sier spesialrådgiver for barn på flukt i Redd Barna, Camilla Scharffscher Engeset til Utrop.

Engeset hevder grunnene er soleklare på hvorfor man ikke skal godta slik behandling.

– Å presse asylsøkere tilbake på EUs yttergrenser på denne måten utgjør alvorlige brudd på grunnleggende rettigheter. Barn som har flyktet fra krig og grusomme situasjoner trenger og har rett på beskyttelse, påpeker Engeset.

Laget rapport

Redd Barna har lenge varslet om uakseptabel behandling av barn på flukt på grenseoverganger til og i Europa.

I en rapport Redd Barna lanserte i fjor kom det frem at vitnesbyrd fra barn på flukt i Balkan viser at en av tre barn hadde opplevd å bli presset tilbake over grensen, og at halvparten av dem opplever at det blir brukt vold mot dem, av politi eller grensevakter. Barna fortalte at de har opplevd å bli skutt, slått og noen har blitt frastjålet klær og eiendeler.

Hun har en klar appell til den nye norske regjeringen:

– Den nye regjeringen må ta en aktiv rolle internasjonalt for å få slutt på bruk av vold og pushbacks som fratar barn muligheten til å søke asyl.