Norsk muslimsk organisasjon: – Vi må stå sammen med Kongsberg

Vi tenker ikke på bakgrunn eller motiv om Kongsberg-drapene, hevder Arshad Jamil i Muslimsk Dialognettverk.
Foto: Privat
– Kongsberg-drapene er en ufattelig ugjerning, og vi står sammen med ofrenes familier, sier Arshad Jamil i Muslimsk Dialognettverk.
65Shares

Nettverket er en dialogbasert paraplyorganisasjon som representerer over 30.000 ulike norske muslimer, fordelt på ulike trossamfunn.

Jamil sier nettverket reagerte med forferdelse når de først fikk høre nyhetene.

– For oss er dette trist, ufattelig og urettferdig, sier han til Utrop.

For ham og nettverket går tankene til de etterlatte og pårørende på Kongsberg.

– Hva tenkte dere når dere fikk høre gjerningsmannens opprinnelse og mulige motiv?

– Om han er norsk, konvertitt eller kristen, tilregnelig eller ikke-tilregnelig, så er det nok en gang uskyldige liv som har gått tapt. Våre tanker går til ofrene, og de etterlatte for denne tragiske ugjerningen. Og ikke minst til det lille samfunnet i Kongsberg. Vi er i dag tilstede i Kongsberg for å vise får støtte, forteller Jamil

Vis forsiktighet om konvertittmotiv

– Gjerningsmannens islam-konversjon er ofte nevnt i mediene. Hva tenker dere om det?

– Jeg vil først rose mediene for å moderere seg når det kommer til hans konvertering. Her skal vi være forsiktige i forhold til å tilegne ham tittelen som konvertitt. Å være konvertitt er en prosess som i mange islamtolkninger krever vitnesbyrd fra to personer, og at den som konverterer går gjennom en kunnskapstilegnelse om religionen. Jeg har selv snakket med imamen i Kongsberg moské, som selv har vært i kontakt med siktede. Han refererte overfor oss til samtalene med siktede  som svært utfordrende. Vi vet fortsatt for lite om hans kunnskaper om religionen, og motiv for å definere seg som muslim.

– Samfunnet vet hvor vi står

– Finnes det bekymring blant norske muslimer for mer hat i kjølvannet av angrepene?

– Vi er selvsagt bekymret for økt muslimhat, men vi har tillit til det norske samfunnet, og vi er sikre på at samfunnet vet hvor vi står. For oss er siktede en drapsmann, og vi vet at religionen vår tar klar avstand fra slike ugjerninger.

Jamal sier de som vil prøve å skape mer hat mot muslimer, blant annet på nett, er et mindretall.

– Samtidig har alle et ansvar for hvordan man fremstår i offentligheten, spesielt politikere og maktpersoner. For oss er det viktig at de har en inkluderende retorikk.

Skal til Kongsberg

I de nærmeste dagene skal Jamil og MDN ha møter med Kongsberg moské og ordføreren.

– For oss er dette en viktig måte å vise vår støtte på. I slike tunge stunder skal vi stå sammen mot kreftene som spre splid, hat og ødelegge samfunnet vårt. Kongsberg trenger all støtten de kan få.