– Tegneserier mot terror

 
Foto: oslofreedomforum.org
– Unge arabere mangler positive helter. Tegneserier er den beste teknologien vi har til å dyrke positivt heltemot og heroisk fantasi, og er et effektivt våpen mot vold og terrorisme, skriver den jordanske tegneserieskaperen Suleiman Bakhit i en kronikk på VGNett.
0Shares

Inspirasjonen hentet Bakhit (bildet) fra en negativ opplevelse kort tid etter terrorangrepene i september 2001, da han ble angrepet for sin etnisitet. Bakhit bestemte seg for å bekjempe rasisme gjennom å nå ut til skoleklasser.

– Under et slikt besøk spurte en seksåring om det fantes en arabisk Supermann, eller Batman? Jeg kunne ikke få spørsmålet ut av hodet. Jeg droppet ut av masterstudiet, dro hjem og begynte å tegne tegneserier om arabiske superhelter.

I arbeidet med tegneseriene begynte Bakhit å studere terroristenes fortellinger, deres mytologi og deres helter, noe som ga innsikt i ekstremistenes tenkesett.  

– En går på at Vesten driver krigføring mot Islam, og at de vantro, “korsfarerne”, ønsker å okkupere muslimske land og hellige steder for underlegge seg dem og skjende dem. En annen handler om de som hevdet å være gode muslimer, men var “hyklere”. Denne forestillingen er viktig for å undergrave troverdigheten til muslimer som står opp mot terroristene.

Fra skam til vold og terror
Bakhit mener skamfølelse er grunnleggende for å forstå terroristenes tenkesett.

– Voldens formål er å redusere intensiteten av skam, og erstatte den stolthet. 

Terrorgrupper som IS har en bærende fortelling er dypt forankret i skam, skriver Bakhit.

– Vesten har ydmyket muslimene og er i krig med islam, og den beste måten å rense seg fra denne skammen er gjennom vold og jihad. Trusselen vi står overfor fra ekstremistene i dag er terrorisme forkledd som heltemot.

Les hele kronikken her.