EU vil stanse migrantstrømmen fra Hviterussland

Litauens utenriksminister Gabrelius Landsbergis sier EU må finne en effektiv måte å stanse flygninget til Hviterussland fra land i Afrika og Midt-Østen.
Foto: Wikimedia Commons
EUs utenriksministre kom mandag sammen for å finne ut hvordan tusener av migranter fra Hviterussland skal stanses før de krysser grensen til Polen og Litauen.

Flere EU-ledere har beskyldt den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko for å organisere migrasjonen som en hevnaksjon for EUs straffetiltak.

Tusener av migranter fra Afrika og Midtøsten er blitt lokket til Hviterussland på turistvisum for så å bli ledsaget til grensen mot Polen og Litauen, og i mindre grad Latvia. Alle de tre EU-landene grenser mot Hviterussland.

– Selv om situasjonen synes å være under kontroll, har flommen av mennesker slett ikke blitt mindre, sa den litauiske utenriksminister Gabrelius Landsbergis da han ankom møtet i Luxembourg.

Utenriksministeren sa at EU må finne en effektiv måte å stanse flygningene på. Migrantene flys inn fra byer i Midtøsten og Afrika til Minsk.

– EU har tidligere klart å stanse flygninger fra Iran, Jordan og Libanon. Men en rekke nye flighter er satt opp til Minsk, sier Landsbergis. Han mener EU må sende en klar beskjed til selskaper som flyr personer inn til Hviterussland, om at de er på EUs radar.

Den irske utenriksminister Simon Coveney, hvis hjemland er en hub for utleieselskaper, sier at han gjerne vil drøfte en ny runde med sanksjoner mot Hviterussland, men at det juridisk sett er vanskelig å gjøre noe med leasingkontrakter som er lovlige.

Den tyske utenriksminister Heiko Maas sier at Lukasjenko ikke er noe annet enn sjefen for et statlig smuglerselskap. Han mener at EU må gi flyselskaper en klokkeklar beskjed om at denne virksomheten ikke vil bli tolerert.