Sier nei til muslimsk skole

Har barnehage, fikk godkjent søknad til grunnskole: flere i miljøet rundt stiftelsen Urtehagen på Grønland gikk inn i nettverket "Mødre for en muslimsk grunnskole". Fra før driver man både barnehage og videregående skole.
Foto: Skjermdump/GoogleMaps
Kunnskapsdepartementet sier nei til en muslimsk grunnskole i Oslo. Utdanningsdirektoratet godkjente skolen tidligere i år, skriver Aftenposten.

I slutten av mars sa Utdanningsdirektoratet ja til at foreningen Mødre for muslimsk grunnskole skulle få starte opp en skole med inntil 200 elever. En egen læreplan for islam, religions- og livssynskunnskap (IRL) skulle erstatte læreplanen i religion, livssyn og etikk (RLE). I tillegg ville skolen ha en egen læreplan i arabisk.

Oslo kommune klaget avgjørelsen inn for Kunnskapsdepartementet. Begrunnelsen var at det var tvil om søkerens seriøsitet.

Skolebyråd Anniken Hauglie (H) sa til Osloby at hun var mot etableringen fordi hun frykter en gjentagelse av det som skjedde i 2004, da Norges første muslimske grunnskole, Urtehagen, ble lagt ned etter mye uro og konflikt. Oslo-skolen fikk elevene i fanget og Oslo kommune mener Mødre for muslimsk grunnskole har utspring fra samme organisatoriske miljø.

Handler om nødvendig tillit
Tvilen deles av Kunnskapsdepartementet.

– Erfaringen med Urtehagen, og søkerens klare forbindelseslinjer til denne, har vært utslagsgivende for at vi nå har avslått søknaden, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Aftenposten.

– Myndighetene må ha den nødvendige tillit til dem som får godkjenning for å drive en friskole og ansvar for barns opplæring. Jeg avslår søknaden fordi det er tvil om hvorvidt søkeren har forutsetninger for å drive skole i tråd med lovens krav. legger han til.

Nekter for diskriminering
Sanner understreker at avslaget ikke har noe med religion å gjøre. Samtidig, i et brev som Mødre for muslimsk grunnskole skrev til Kunnskapsdepartementet, så avviser de som søkere at de tidligere har hatt en sentral posisjon ved en skole som har mistet godkjenningen.

– Mødre for muslimsk grunnskole er en selvstendig forening av kompetente personer med tilstrekkelig bakgrunn og erfaring til å drive en grunnskole. Vi har bred kontaktflate til en rekke foreninger, grupper, personer og moskeer som står bak oss i søknaden om skole.

Les hele saken her.