– Tar til orde for etnisk rensing

 
Foto: Daniel Lewy
Forsker på hatretorikk mener Gro Faye-Hansen Wenske, leder for Stiftelsen for Bibel og Israel, oppfordrer til etnisk rensing. Men Karmel-Instituttet gir Wenske full støtte.

I sin kronikk i Dagen mandag denne uken skriver Gro Faye-Hasne Wenske blant annet:

“Ja, jeg er nå overbevist om at Bibelen og min far hadde rett: Araberne må ut av Israel!”

Førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Anne Birgitta Nilsen, har forsket på hatretorikk. For noen uker siden kom hun ut med boken Hatprat på Cappelen Damm, hvor hun blant annet analyserer språklige virkemidler innefor netthat og hatretorikk.

Nilsen mener Faye-Hansen Wenske går langt utover hatretorikk.

– Jeg kan vanskelig lese dette på noen annen måte enn at kronikkforfatteren tar til orde for etnisk rensning som nettopp handler om å fjerne folk fra sitt hjemsted eller opprinnelsesland. Forslaget hennes er dessuten i strid med Genevekonvensjonen fra 1949 som sier at en okkupasjonsmakt ikke har lov til å deportere folk, skriver hun i en epost til Dagen, etter å ha fått lest kronikken.

– Gjelder ikke alle
Faye-Hansen Wenske sier selv til Dagen at hun ikke mener at alle arabere skal kastes ut av Israel.

 
Foto : Skjermump/YouTube/TVVisjon Norge

– Det jeg mener, og det jeg tror Bibelen sier, er at alle de som åpent sier de vil drepe jødene skal kastes ut av landet. Etter Bibelens lov har ikke de rett til å bo her, sier hun på telefon fra Haifa i Israel til avisen.

Karmel-Instituttet, som i dag ledes av John Skåland støtter Wenske også fullt ut.

– Karmel stiller seg 100 prosent bak det som fremkommer i kronikken til Wenske. Det er på ingen måte rasistisk, men en beskrivelse av Bibelens syn på den aktuelle situasjonen, skriver han til Dagen.

Skåland mener araberne har et valg.

– Her er det ikke snakk om å deportere tre til fire millioner mennsker, men å gi dem et valg om å bli velsignet sammen med Israel. Alternativt må de forlate landet hvis de ønsker å motarbeide staten Israel med vold og terror.