Fikk over 280.000 kroner – satt hjemme i Kurdistan

Kronene rant inn, men etterhvert klarte Nav å avdekke trygdesvindelen som en 45-årig mann med kurdisk bakgrunn sto for (Foto: Illustrasjon).
foto: Flickr
En mann fra Kurdistan er dømt til 45 dagers fengsel for å ha svindlet Nav.
0Shares

Hamar Arbeiderblad var de første til å omtalte saken. 45-åringen fikk utbetalt mellom august 2011 og like før julen 2012 opptil 284.000 kroner i dagpenger fra Nav.

Hver 14. dag fylte han ut meldekortet som ble registret hos Nav, og oppga hver gang at han var reell arbeidssøker, melder tv2.no.

– Noe han åpenbart ikke er ved fravær fra riket, skrives det i dommen fra Hedmarken tingrett.

Lot moren bruke betalingskort
Navs egne kontrollrutiner avslørte svindelen. 45-åringen hadde en omfattende kortbruk i utlandet. For det var en sjekk av IP-adressen, en personlig signatur for dataenheter, for PC-en mannen hadde kontaktet NAV på, som pekte i retning Kurdistan.

Mannen tilstod trygdesvindelen – etter å først ha forklart at han ikke kjente til trygdeverket så godt, og etter å ha påstått at det var moren hans som brukte betalingskortet hans i utlandet.  

Saken føyer seg til sammenlagtstatistikken over misbruk av trygdeytelser. I 2013 fikk Nav anmeldt hele 855 personer for trygdesvindel. 60 prosent av sakene har blitt avdekket ved å sjekke opplysninger mot egne eller andre offentlige registre.