Krever brudd med Nye SOS Rasisme

Vil at norske avleggere slutter å bruke den karakteristiske "gule hånden": Franske SOS Racisme mener Nye SOS Rasisme sprer jødehat. Sistnevnte mener på sin side at man står opp mot sionismen, som de mener er en form fro rasisme.
Foto: Georges Biard
Europeiske avdelinger av SOS Rasisme er lei av at deres navn blir misbrukt av deres norske avlegger. Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter sier til utrop.no at organisasjonen "mangler legitimitet etter å ha blitt kuppet av ytterste venstre".

– Vi trenger en bred antirasistisk medlemsorganisasjon i Norge, men (Nye) SOS Rasisme er alt annet enn bred. Når den nye utgaven av organisasjonen er tuftet på ideen om at de simpelthen har vært utsatt for en “heksejakt”, viser det at de har lært ingenting. De har sin misjon, og antirasisme er bare en mindre del av den, sier han til utrop.no.

Steen sikter blant annet til kontroversen etter at Nye SOS Rasisme trakk seg fra markeringen av Krystallnatten i Bergen, når de fikk vite at Anne Sender, eks-forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, skulle holde appell. 

– Bør holde seg unna “den gule hånden”
Kontroversen rundt Krystallnattmarkeringen har fått begeret til å renne over for lederen av franske SOS Racism og paraplyorganisasjonen for europeiske antirasistorganisasjoner, EGAM, melder Dagbladet.

For noen dager siden skrev avisen om at SOS Racisme og EGAM ber den norske organisasjonen Nye SOS Rasisme endre navn, slutte å bruke den gule hånda som symbol – og aller helst legge ned. 

Berglund Steen sier seg enig i at Nye SOS Rasisme bør holde seg unna den gule hånda og det høyt respekterte navnet.

Foto: Arkiv.
Foto : Youtube screenshot

– Her har de simpelthen svært lite å gjøre med den brede folkebevegelsen som i sin tid var SOS Rasisme.

Ekstremretorikk om jøder
Et annet problem er at retorikken de bruker om Israel og Israel-vennlige jøder er ekstremt.

– Intet annet land i verden sammenlignes så ofte med Nazi-Tyskland som Israel, og det er faktisk ganske stygt. Israel må tåle sterk kritikk fra det internasjonale samfunnet for grove brudd på menneskerettene, men det er noe annet å sammenligne Israel med Nazi-Tyskland, et regime som bedrev systematisk utryddelse av millioner. Grove sammenligninger som dette tjener palestinernes sak dårlig, og de løper jødehatets ærend, påpeker Berglund Steen.

Gjør antirasismen en bjørnetjeneste
Han legger til at det finnes selvsagt gode folk i (Nye) SOS Rasisme, men at den gamle organisasjonen var en katastrofe for antirasismen i Norge,

– Utifra hvordan den så langt har framstått, lover heller ikke Nye SOS Rasisme noen bedring, men heller misbrukt tilliten. Jeg vet det finnes de som opplever (Nye) SOS Rasisme sine aktivister som ålreite folk, men jeg tror den norske antirasismen gjør seg selv en bjørnetjeneste hvis man bidrar til at organisasjonen får bygge seg opp igjen. 

En “avskyresolusjon”
Nye SOS Rasisme skriver på sin hjemmeside at tabloidpressen har fått SOS Rasisme i Frankrike til å komme med en “avskyresolusjon” mot Nye SOS Rasisme i Norge. 

– Vi ser det som bemerkelsesverdig at denne organisasjonen i Frankrike kommer med slike uttalelser uten å søke kontakt og høre vårt syn på saken. 

Videre skriver organisasjonen at man ikke holder jøder kollektivt ansvarlig for hva staten Israel gjør.

– Vi har hele tiden holdt fast på at en slik kollektiv skyld ikke eksisterer. Sionismen og sionistene er ansvarlige for staten Israel. Nye SOS Rasisme kommer til å fortsette sin kamp mot alle former for rasisme, inkludert sionisme. Vi kommer også til å fortsette å være mot all rasisme rettet mot jøder.

Bakgrunn
Nye SOS Rasisme var, som sin forgjenger i Norge – SOS Rasisme, med i arrangementskomiteen for Krystallnatt-markeringen i Bergen tidligere denne måneden. Som følge av at de ikke kunne gå i samme tog som blant annet Anne Sender, arrangerte de sin egen Krystallnatt-markering, hvor de kunne gå med bannere som Sionisme er rasisme og Solidaritet med kurdisk kjempende

Alternativmarkeringen ble støttet av organisasjoner som Palestinaforeningen, Boikott Israel-Initiativet og flere ulike kommunistiske ungdomsorganisasjoner. Bak den “offisielle” markeringen stod det brede lag av politiske partier fra Rødt til Unge Venstre, Den norske kirke, LLH, Palestinakomiteen og en rekke andre aktører.

(kilde: dagen.no)