Salvini i retten etter å ha nektet migranter å gå i land

Eks-innenriksminister Matteo Salvini er tiltalt for å ha nektet et redningsskip å legge til kai.
Foto: www.difesa.it
Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini møtte lørdag i retten i Palermo, tiltalt for å ha nektet et redningsskip med 147 mennesker å legge til kai.

Høyreorienterte Salvini deltok selv på rettsmøtet og tvitret et bilde av seg selv inne i rettssalen.

– Dette er rettssalen til Palermo fengsel. Rettssaken som venstresiden og innvandringstilhengere vil ha, har begynt. Hvor mye vil den koste italienske borgere? skriver han.

Salvini, som leder ytre høyrepartiet Ligaen, er tiltalt for bortføring og maktmisbruk etter at han i august 2019 brukte sin stilling til å holde 147 migranter og flyktninger fanget til sjøs på et overfylt skip med elendige sanitære forhold.

Selv mener han at det eneste han har gjort, er å forsvare Italia.

Blir han kjent skyldig, risikerer han opp til 15 års fengsel.

Påtalemyndigheten ønsker å kalle inn Conte som vitne, så vel som Italias nåværende innenriksminister Luciana Lamorgese og utenriksminister Luigi Di Maio.

Lørdagens rettsmøte er stort sett ventet å handle om formaliteter. Dommeren Roberto Murgia skal blant annet vurdere vitnelistene til både aktoratet og forsvarerne.

Blant aktoratets vitner er den amerikanske skuespilleren Richard Gere.

– Å redde mennesker er ingen forbrytelse, men en plikt ikke bare for kapteiner, men for hele landet, sa organisasjonens leder og grunnlegger Oscar Camps før rettssaken begynte.

Han insisterer på at rettssaken ikke er politisk motivert.

De 147 migrantene og flyktningene fikk lov til å forlate redningsfartøyet etter seks dager som følge av en rettslig ordre.

Rettssaken mot Salvini innledes samtidig som et tysk redningsskip har ankommet Pozzallo på Sicilia med 406 migranter og flyktninger om bord. De er reddet i ulike operasjoner utenfor kysten av Libya.