PST tror angrep som i Kongsberg vil skje igjen

Ifølge PST kan terrorangrep som Kongsberg kunne hende igjen.
Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
PSTs kontraterrorsjef tror hendelser som angrepet i Kongsberg vil skje igjen. Nå reiser han en debatt om hvilken risiko vi må leve med i et åpent samfunn.

Fem personer ble drept på Kongsberg onsdag 13. oktober.

– Denne type angrep utført av en person på impuls med enkle midler, vil skje igjen. Hvor tragisk utfallet blir i slike saker, avhenger mer av politiets responstid enn i hvilken grad man har greid å forutse det. Det er ikke mulig å garantere at man kan stoppe det, sier kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Aftenposten.

Da den nå massedrapssiktede Espen Andersen Bråthen i 2017 la ut en truende video, varslet PST politiet. Men Haugstøyl påpeker:

– Dessverre er det mange mennesker som kommer med hatske og truende uttalelser. Ukentlig får vi kunnskap om utrolig mange videoer, kommentarer, bilder og postinger som er grovere og mer ekstreme enn denne videoen.

På spørsmål om PST kunne gjort noe annerledes for å hindre det som skjedde på Kongsberg, er Haugstøyl avventende.

– Jeg vil vente på evalueringen før jeg sier noe om det. Men jeg tror det tvinger seg fram en diskusjon om hvilken risiko vi må leve med i et demokratisk og åpent samfunn.