Polens tidligere førstedamer med flyktningappell

– Vi avstand fra den umenneskelige behandlingen av barn på grensen, sier Anna Komorowska, tidligere førstedame i Polen.
Tre av Polens tidligere førstedamer krever at flyktninger og migranter ved landets grenser får menneskelig behandling.

Lørdag deltok to av de tidligere førstedamene i en protest foran grensevaktkontorene i byen Michalowo like ved den hviterussiske grensen øst i Polen, melder det polske nyhetsbyrået PAP.

Aksjonen har fått navnet «Mødre ved grensen».

– Vi tar spesielt avstand fra den umenneskelige behandlingen av barn, sier Anna Komorowska, som er gift med Bronislaw Komorowski, Polens president fra 2010 til 2015.

Innbyggere i grenseområdet ble bedt om å tenne grønne lys i vinduene sine for å vise vilje til å hjelpe.

Den nasjonalkonservative polske regjeringen har iverksatt harde tiltak for å stanse et stort antall potensielle asylsøkere som forsøker å krysse grensen fra Hviterussland.

Det er blitt bygget et piggtrådgjerde langs grensen, og myndighetene har erklært unntakstilstand, noe som betyr at journalister og hjelpeorganisasjoner ikke får komme inn i området.

FNs høykommissær krevde fredag umiddelbar handling for å hindre at flere dør. Så langt er det registrert åtte dødsfall ved grensen til Polen, Latvia og Litauen.

EU anklager den hviterussiske lederen Aleksandr Lukasjenko for å sende flyktninger og migranter til EUs yttergrenser etter at vestlige land innførte sanksjoner mot landet.