– En fantastisk gave til byen

Venstre-politikerne Grunde Almeland, Abid Q. Raja og Ola Elvestuen var på plass under åpningen av Nasjonalmuseet.
Foto: Tove Andersson
Det har tatt sin tid, men endelig er Munchmuseet på plass i Bjørvika med et av verdens mest ikoniske malerier «Skrik».

Til stede var nestleder i utdanningskomiteen Abid Raja (V) fra partiet som lenge har støttet det omdiskuterte bygget.

– Nå er det åpnet, og det er fantastisk gave, både til byen befolkning og alle som besøker byen, med beliggenheten mellom Ekeberg – Munchs skrik – og Operaen, sier den tidligere kulturministeren.

Han understreker at byggene må ses i sammenheng.

Kongehuset har akkurat klippet snoren. 7 000 gratisbilletter er delt ut og stemningen i byen er preget av forventning og glede. Noen tørker til og med tårene. De multikulturelle innslagene var mange, med blant andre Musti fra Somaliland, som har deltatt i den mye omtalte Munch-utstillingen «Gi meg et navn», med fokus på rasisme, identitet og mangfold.

Et bærekraftig prosjekt

I trengselen foran det omdiskuterte bygget, står Ola Elvestuen (V) fra Energi – og
miljøkomiteen, som for snart ti år siden håpet at FrP vil snu i saken og si ja til Lambda – som
er navnet på museumsbygget. Nå huser bygget over 42 000 kunstverk, over halvparten er
Edvard Munchs. Munch testamenterte maleriene sine til Oslo kommune etter sin død i 1944.

– Dette prosjektet har alt: det er bærekraftig, det er et godt museumsbygg, det er resultat av en arkitektkonkurranse. Fremfor alt var avgjørelsen også forankret politisk gjennom bystyrevedtak.

Det har vært turbulent rundt «Lambda» helt siden prosjektet ble utropt til vinner i konkurransen om nytt Munch/Stenersen-museum tilbake i 2009. Den gang var nestlederen i Venstre også leder for byutviklingskomiteen i Oslo.

Bystyret gikk med få stemmers overvekt inn for det omstridte bygget i Bjørvika. De mener Munch museet vil være med på å sette Oslo på kartet internasjonalt. Alle har ikke vært like begeistret for den omdiskuterte «knekken»?

– Det er alltid debatt rundt en stor begivenhet, men det bøyer seg fint mot Operaen og byen – og det er et fantastisk bygg for Munchs verdensberømte kunst, sier den tidligere
kulturministeren som unnlater å begi seg inn i en debatt om «stygt» og «pent».¨Det er en gledens dag.

Verdensåpent bygg

Den nye lederen i Familie- og kulturkomiteen Grunde Almeland (V) enes med sine partifeller
og har bare godt å si om de omdiskuterte museumsbygget.

– Dette og det nye Nasjonalmuseet som skal åpnes står ikke tilbake for verken Guggenheim eller Tate. Et internasjonalt bygg åpent for verden, og som plasserer oss i den ypperste eliten i den internasjonale kunstverden, mener Venstre representantene.

Nå står det her, som en påle, sier Abid Raja. Og det har han rett i, for arkitekten opplyser atd et 13 etasjer høye museet er bygget opp med 300 påler. Med musikk og kunst fra to scener¨og Munchsitat i farger på veggen ble befolkningen, turister og besøkende fra hele landet invitert inn til å besøke museet – som skal ha åpent sju dager i uken, fra morgen til kveld.