Fest med vismannen

Rumi regnes som tidenes største sufipoet og er en av verdenslitteraturens store navn.
Rumifestivalen er tilbake den 21. november 2021 på Victoria- Jazzscene og Caféteateret, en dagsfestival med bokhammam - bokbad.

Festivalen med tema «Reborn» har satt sammen et imponerende program som knytter nord og øst sammen. Norrønt verdenssyn møte persisk i en dagsfest med lyrikk, musikk og scenekunst.

 Sufipeten Rumi (Mevlana Jallal-ud-din Rumi, 1207–1273) født i dagens Afghanistan var filosof, mystiker, humorist og grunnlegger av Mevlini-ordenen, de dansende dervisjer. Rumi regnes som tidenes største sufipoet og er en av verdenslitteraturens store navn. 

Rumis kjærlighetsdikt treffer oss den dag i dag, rytmene banker i takt med hjertet og budskapet er 800 år gammelt -og like nytt. Rumi har inspirert rockepoeter, filosofer og forfattere over hele verden.

                                       Jeg er full og du er gal

                                      Hvem skal lede oss hjem? (Rumi)

Festivalen starter på Caféteatret med forestillingen «Sceneanvisninger»  og fortsetter på Victoria – Nasjonal Jazzscene. Det blir Bokhammam med Erling Kittelsen og Syamak Oweisi, med deres nye bok «Rumifesten» (Dreyer), norske gjendiktninger av Rumis poesi.

Erling Kittelsen, som har skrevet «Fra vinhus og moské» (Solum Forlag) har gjennom årtier utmerket seg med gjendiktninger av poesi fra Midtøsten. «Rumifesten» har blitt omtalt som fascinerende poesi fra den islamske mystikken. 

«En kveld med poeten Rumi er virkelig å anbefale. […] Resultatet er blitt en sjelden flott utgivelse og en gyllen anledning til å bli kjent med denne tidenes største sufipoet med innflytelse på tvers av Midtøstens landegrenser og etniske skillelinjer. […] en bok som etterlater meg i lett opphøyet beruselse, men også med ny kunnskap.» (Aftenposten)

To afghanske poeter skal fremføre dikt relatert til festivalens tema, Hamide Mirzad, som har studert persisk litteratur og har utgitt flere diktsamlinger på farsi og dari og Mitra Assi , som er utdannet innen barnepsykologi og har nære bånd til det afghanske musikalske og litterære miljøet. Diktene vil fremføres på persisk og simultanoversettes til engelsk av poeten Leeanne Stoddart, som er festivalens konferansier.

Jeg er som beruset av gjenfødelse
Skjenk meg et beger av solskinn
Helt uten stress, svindel og svik
Skjenk meg et beger av poesiens nektar

(Hamide Mirzad – «Gjenfødt»)

I forestillingen «Svipdags Reise» på norsk og farsi, smeltes Rumis dikt sammen med et gammelt norrønt dikt – om en verden som fødes på ny, altså temaet «gjenfødelse» med scenefortellerne Amir Mirzai, Torgrim Mellum Stene og Minothi Kristiansen (musikk).

Til slutt underholder det fransk-syrisk-norske bandet «Shezar», bandet som har spilt på festivaler over hele Europa.  Rumifesten avsluttes med Saleh Mahfoud feat. Oslo Oriental Orchestra, kjent for tekster som handler om eksistensielle spørsmål. Festivalen har valgt «kjærligheten blikk», hva nå det innebærer blir dette en kveld i mangfoldets navn.