Hjertet i det antirasistiske biblioteket

Nisrin Maktabi Barkouki er seksjonsleder Deichman Holmlia og Deichman Bjørnholt.
Foto: Erik Thallaug/Fotofolk
Deichman Holmlia har åpnet et eget ungdomsrom med hjerterom «Benjaminrommet».

– Vi har laget dette rommet fordi vi ønsker å hedre Benjamin Hermansen, sier Nisrin Maktabi Barkouki, seksjonsleder for Deichman Holmlia i en pressemelding.

Allerede ved oppstarten for 35 år siden viste Deichman Holmlia seg som et bibliotek som ville være et sted der folk møtes. Senteret åpnet i 1982 og drabantbyen skulle bli en ung by med
halvparten av innbyggerne under 30 år, derav en stor prosent under 15 år, alderen Benjamin var i da han ble offer for rasistisk motivert vold.

Benjaminrommet på Deichman Holmlia: Her vil ungdom ha et utgangspunkt for samtaler og aktiviteter knyttet til antirasisme, inkludering og samfunnsengasjement . F.v.: Olav Åsmund Mannsåker, Amin Senatorzade og Onur Baysal.
Foto : Selma Benmalek/Deichman

Det var sjef for Deichmanske bibliotek frem til 1986, Hans Kristian Fløgstad, som besluttet at biblioteket skulle åpnes på Holmlia.

Barn kunne delta på verkstedsaktiviteter på biblioteket, skoleklasser ble invitert på eventyrstund, lokalbefolkningen fikk presentert bokhøsten og vegg i vegg fantes norskundervisning for innvandrerkvinner.

En rød tråd

Antirasisme har vært en rød tråd i biblioteket som har en flerspråklig samling på i alt 19 språk. Holmlia har over 50% innbyggere med innvandrerbakgrunn.

I 2002 vant Deichman Holmlia prisen Årets bibliotek med det antirasistiske prosjektet ARI. «Holmlia filial har gått offensivt ut med sitt antirasistiske prosjekt ARI der informasjon og litteratur rundt dette sentrale spørsmålet presenteres og behandles på en iøynefallende engasjerende måte», skrev juryen. Arbeidet med antirasisme fortsetter like sterkt i dag.

Ungdom har etterlyst et bærekraftig bibliotek, et bibliotek som tilbyr mer enn bøker der ønsket om både stilleplasser, studieplasser og en sosial møteplass står høyt. De unge har aktivt bidratt til å bestemme hvordan rommet skal se ut og med dette rommet har ungdommen skapt et hjerterom der den røde fargen går igjen.

«Benjaminsamlingen» vil være å finne her, en samling som «først og fremst rettet mot ungdom og tar for seg temaer som antirasisme, representasjon og flerkultur», heter det i
pressemeldingen.

– Bibliotekene har en enorm betydning som inkluderende møteplass der man kan finne seg selv og se at mulighetene man har er mange flere enn det man kanskje tror, sier kulturbyråd Omar Samy Gamal (SV) som var til stede under innvielsen.