– Stikker hodet i sanden og nekter å se verden

 
Foto: flickr.com/NordiskeMediedager
Frank Aarebrot (bildet) går ut mot det han ser på som venstresidens taushet i debatten om innvandreres frafall i arbeidslivet.
0Shares

Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum tok for seg en rykende fersk SSB-rapport, som viser at blant ikke-vestlige innvandrere er det dramatisk frafall fra arbeidslivet.

Midtveis i 40-årene begynner sysselsettingen blant de med lang botid å synke fra i underkant av 70 prosent til ned mot 50 prosent tidlig i 50-årsalderen.

Samtidig hadde hverken SV-leder Audun Lysbakken eller Rødt-leder Bjørnar Moxnes besvart Nettavisens henvendelser.

– Viktig å analysere fakta
“Svakt”, reagerer professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen (UiB) overfor Nettavisen.

– Alle må analysere og forsøke å forstå fakta. Taushet vitner om intellektuell svakhet. Det er kritikkverdig at de ikke våger å uttale seg- og overlater en så het og betent debatt til høyresiden, mener han.

Ifølge Aarebrot, taper også innvandrerne på at denne stemmen blir taus.

– For her handler det jo ikke om at eksempelvis afrikanere er genetisk dovne, som kanskje noen på høyresiden vil hevde. Nettopp for å få en nyansert debatt, må alle på banen, sier han til Nettavisen.

“Klasse er den virkelige elefanten i rommet”
Som svarreaksjon skrev i går kveld Rødt-lederen Bjørnar Moxnes et innlegg hvor han til motmæle.

– Hovedfunnet i undersøkelsen Stavrum refererer til, er at sysselsettingen øker over tid for nyankomne innvandrere som blir boende i landet. Dette er noe ganske annet enn at innvandrerne flykter ut arbeidslivet., skriver Rødt-lederen.

Foto: Arkiv.
Foto : Claudio Castello

Han medgir det er riktig at noen grupper går ut av arbeidslivet tidligere enn andre, blant annet renholdere og helsearbeidere.

– Noen vil kanskje si at de “flykter ut av arbeidslivet”. Saken er at de har hatt tungt, fysisk arbeid over mange år. De har ikke lenger helse til å stå i jobb til de er 70 år, slik professorer og prester kan gjøre.

Linken til illustrasjonsbildet.

Klikk her for å lese hele innlegget til ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum.

Klikke her for å lese hele innlegget til Rødt-leder Bjørnar Moxnes.