Ap-nestor advarer Støre: Ikke gå mot sentrum i politikken

Sosialdemokratiet tåler ikke å være et sentrumsparti, hevder Aps Martin Kolberg.
Foto: Bernt Sønvisen, Arbeiderpartiet
Martin Kolberg (Ap) setter punktum for sitt politiske liv med bok og en klar advarsel til Ap-leder Jonas Gahr Støre: Ikke kjør slalåm i politikken.

Lakmustesten for Ap-Sp-regjeringen er om den blir sentrum/venstre-regjering, sier Kolberg til NTB.

– Man må ikke falle for den politiske fristelsen å samarbeide med høyresiden, og at det blir et samlet inntrykk. For det kommer vi ikke til å tåle. Sosialdemokratiet tåler ikke å være et sentrumsparti. Da blir vi som alle andre partier, sier han med ettertrykk.

– Det er veldig viktig at man skjønner at basen ligger til venstre og ikke til høyre eller til sentrum i politikken, og at man holder seg til den. Det vil være lett dersom vi gjør SV til en stabil samarbeidspartner. Det er nøkkelen, sier Kolberg.

På en pressekonferanse oppsummerte han beslutningen om å skrive bok slik:

– Boka er skrevet i kjærlighet og takknemlighet til Det norske Arbeiderparti, sa Kolberg og brukte med vilje partiets gamle navn.

Fra 2001 til 2009 hadde han den mektige posisjonen som partisekretær i Ap.

– Tidligere mente jeg at å skrive bok ville være «Youngstorget-forræderi». Men jeg er blitt overbevist om at det er saklig grunn til å fortelle. Dette er mitt bidrag til å kaste lys over Arbeiderpartiets nære historie.

Likevel er han overbevist om at Ap kan nå nye høyder gjennom å rendyrke den sosialdemokratiske profilen. Det må skje ved å tette hullene i velferdsordningene som høyresiden har skapt, gjennom mer beskatning av de rike og motstand mot privatisering, fastslår han.

– Vi må ikke selge nasjonale interesser ut av landet, for eksempel, som høyresiden vil. Jeg begriper ikke hvordan de tenker. Og så handler det om tilstrekkelig vilje i miljøpolitikken. Det blir den store testen.

– Er det som er bra for Arbeiderpartiet, bra for landet?

– Ja. Definitivt.

– Noe av det som er frustrasjonen for meg, er at folk sier at det ikke er forskjell på partiene. Det er veldig forskjell, sier Kolberg, som begynte å jobbe på fabrikk som 15-åring før han tok steget over i politikken.

– Jeg bærer med meg vissheten om at det er forskjell på folk. Det er forklaringen på mitt sosiale engasjement, sier han.

Jagland har ikke villet la seg intervjue i boka. Den dag i dag snakker ikke de to sammen.

– Hvorfor ikke?

– Det er for sårt. Det er oss menneskene, vet du. Noen ganger blir ting for vanskelig.