Gikk i tog mot Pegida

 
Foto: Claudio Castello
Flere hundre motdemonstranter møtte opp i Oslo sentrum får å ta til motmæle mot bevegelsen Pegidas første marsj i Norge.

Kun et steinkast unna var et par hundretalls personer med i demonstrasjonen mot “muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam”, arrangert av den islamkritiske gruppen Pegidas nyopprettede norske avdeling.

I motdemonstrasjonen, som var et solidaritetstog “til forsvar for ytringsfriheten, trosfriheten og respekten for menneskelivet”, møtte rundt femhundre personer opp på Youngstorget. Videre marsjerte man med fakler til Eidsvolls plass for å høre ulike appelanter.

41 ulike organisasjoner, politiske partier og ungdomspartier var i marsjen samlet for å ta avstand fra siste ukes terrorhandlinger i Frankrike, utført av jihadister, og fra det man kalte for Pegidas “stigmatiserende menneskesyn”.

– Jeg tar mikrofonen fra ekstremistene, for dette handler ikke om Islam, men om ekstremisme. Norske muslimer nekter å bli stilt til ansvar for det noen muslimer gjør, sa Thee Yezen, en av initativtakerne til motdemonstrasjonen, under sin appell.

– En rasist i oss alle
Ervin Kohn, nestleder i Antirasistisk senter, fokuserte på fiendebildene og de nedrige holdninger som enhver kan ha til tider.

– Studier har vist at mennesker er disponert til å handle umoralsk. Vi kan alle få vondt i holdningene våre fra tid til annen. Vi har alle en rasist inni oss. Vi må lære ham å kjenne slik at vi kan sette ham på plass hver gang han dukker opp. Han er på vei opp når vi bedriver gruppetenkning. Hvor lett har vi ikke for å gjøre nettopp det?

En av løsningene, mente han var å prege den oppvoksende slekt med gode holdninger.

– Hva sier vi rundt middagsbordet? Hvordan sier vi det? Hva sier vi om læreren? Hva sier vi om naboen, kollegaen? Hvorfor man ikke mobber i skolegården. Hvorfor og hvordan man står opp for en som blir mobbet. Ta oss selv i gruppetenkning. Kjenne på rasisten i oss. Lære rasisten i oss å kjenne og avsløre ham hver gang han dukker opp.

– Hverandres nyttige idioter
Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, omtalte både jihadister og høyreradikale grupper som Pegida som “hverandres nyttige idioter”

Når dere sier at dere er motstanderen til jihadistene, men dere er likere enn dere tror. Dere mener begge at det foregår en sivilisasjonskrig, Vesten mot muslimene. Dere slåss mot det samme vrengebildet av islam som jihadistene kjemper for, var hans klare budskap.