TV2-Zaman kalt “muslimjævel” under Pegida-marsj

 
Foto: Skjermdump/TV2Nyhetskanalen
Rundt 190 mennesker masjerte mot islam og muslimsk innvandring i Oslo mandag kveld i regi av den islamkritiske bevegelse Pegida. TV2-repporter Kadafi Zaman, som selv var tilstede for å dekke marsjen, fikk et svært ublidt møte med en av deltakerne. 

– Jeg viser min avsky mot sånne muslim-jævler som deg. Sånn innvandrer-drit som deg, sa den oppmøtte mannen som svar til TV2s norsk-pakistanske journalist på hvorfor han var på Rådhusplassen.

Bevegelsen, som har sitt opphav i den tyske byen Dresden, under navnet Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Patriotiske européere mot islamisering av Vesten) har altså kommet til Norge og marsjen på Rådhusplassen var deres første noensinne.

Opptil 190 personer møtte opp under mandagens marsj i regi av Pegidas norske vdeling. En motmarsj ble arrangert av Antirasistisk senter og 40 andre organisasjoner samme kveld i Oslo. Nettstedet vepsen.no hevder på sin side at flere kjente skikkelser fra de høyreekstreme miljøene var tilstede.

– Blitt feilfremstilt
Bevegelsen reagerer på sin Facebook-side med at de blitt feilfremstilt som rasister og nynazister.

– TV2 trekker fram en ung og sint mann som kommer med rasistiske og personlige utfall mot journalisten, og Pegida Norge vil understreke at dette er holdninger Pegida Norge ikke står for. Pegida Norge er ikke rasister, og vi er ikke imot enkeltpersoner. Vi er en bevegelse som er imot islamisering.

Tok avstand – varslet om flere marsjer
Zaman sier til NTB at han ikke ble overrasket over det verbale angrepet.

– Jeg har jobbet med ekstremisme i mange år, så jeg ble ikke overrasket. Men det er ikke noe hyggelig å bli kalt muslim-jævel, verken som journalist eller privatperson.

Talsmann i Pegida Norge, Max Hermansen, nektet for kjennskap til mannen og ga uttrykk “for at det er helt forferdelig at anndre mennesker skal bli hetset på denne måten”. Videre sa han til VGNett at planen fremover er å gjennomføre en marsj i Oslo hver mandag for å bli hørt.

– Jeg tok initiativ til denne marsjen før disse forferdelige tingene skjedde i Paris. Hva som har skjedd i Paris gjør marsjen hverken mer eller mindre aktuell. Vi har et stort problem med muslimsk innvandring og påvirkning fra islam. Vi kaller det for elefanten i rommet, og det må vi få være med å diskutere uten å bli kalt for forferdelige ting, sa initiativtakeren til VGNett.