VG: Faramand kunne blitt Resett-redaktør

VG skriver om at Høyre-politikeren Mahmoud Farahmand var i jobblunsj
Foto: Privat
VG har skrevet sak om Høyre-politiker Mahmoud Farahmands lunsjmøte med den innvandringskritiske nettavisen Resett før lanseringen i 2017. Forunderlig vinkling, hevder ekstremismeekspert.

– En må undre seg over hva slags grunn VG hadde for å trykke den artikkelen, sier ekstremismeekspert Lasse Josephsen til Utrop.

Nylig skrev VG om at den norsk-iranske politikeren Mahmoud Farahmand var tiltenkt en sentral rolle i Resett før lanseringen i 2017.

I VGs intervju sier Farahmand at han møtte redaktør Helge Lurås og Resett-gründer Mikkel Dobloug til lunsj i Oslo.

– Det de beskrev for meg var en avis som lignet på Nettavisen, men kanskje litt mer konservativt, sier Farahmand.

Fikk tilgang på Resett-dokument

VG skriver videre at Farahmand fikk tilgang til et dokument på åtte sider hvor prosjektet som ble Resett ble beskrevet, hvor Farahmand blant annet var tiltenkt et eget program.

Selv skriver Farahmand via sosiale medier, hvor han snakker om lunsjtreffet:

Navnet mitt nevnes som redaktør i et annet dokument, som jeg ikke har sett (…) Hvilken nyhetsverdi en lunsj og dette dokumentet skulle ha er ukjent for meg, men VG mener nok det er interessant.

Spurt om syn

Farahmand er i et dokument VG fikk tilgang til oppført som «daglig leder/redaktør» under mellomtittelen «et mulig oppsett». Lønnen skulle være 650.000 kroner brutto. Etter lunsjmøtet takket han imidlertid nei til jobbtilbudet fra Resett.

Resett-redaktør Helge Lurås og Mikkel Dobloug bekrefter at de møtte Farahmand, men sier at han raskt sa at han ikke var interessert.

– Vi hadde lunsj med Farahmand på et tidlig tidspunkt. Det ble klart at han ikke var interessert. Vi gikk derfor raskt videre, sier han til VG.

VGs journalist spør Farahmand om han tar avstand fra Resett i dag:

– Det er greit å være kritisk til innvandring og det er greit å diskutere integrering. Det er greit at den typen synspunkter og ståsteder som Resett har kommer frem, men jeg hadde nok ikke valgt de samme ordene og jeg tror ikke de har valgt en fornuftig tilnærming, sier han og legger til:

– Det handler litt om med hvilken besinnelse man snakker om ting på. Målet bør være å finne felles løsninger, ikke skape større splittelse.

Forunderlig kobling

Lasse Josephsen er forfatter og journalist med spesialkompetanse på høyreradikale miljøer. Han reagerer på det han ser som en kobling av Farahmand med Resett.

Forfatter Lasse Josephsen reagerer på koblingen av Farahmand til nettstedet Resett i VG-sak.
Foto : Skjermdump/YouTube

– Jeg skjønner ikke helt hva som er problemet der. Skal man nå begynne å gå etter folk fordi de har hatt lunsj med noen? Og i tillegg sa nei til jobbtilbudet? Resett er helt klart et problematisk og kontroversielt nettsted, men dette var til og med før Resett eksisterte.

Videre viser han til at Farahmand takket nei til jobbtilbudet:

Er det en plett på Mahmouds sjel at han ble vurdert? I så fall kan man nå lage et helvete for folk bare ved å invitere til et jobbintervju. Det er jo nyttig å vite. Om man skal dømme etter min vennekrets på Facebook, ser det ut til å være forvirring over hele det politiske spekteret over artikkelen.