Søndag er cricket-dag. I byer over hele Pakistan og India tømmes gatene for trafikk på søndager – og gir plass til cricket-kamper. Her fra Pakistans største by, Karachi.
Foto: The Pakistani
Verdensmesterskapet i cricket avdekker en stygg utvikling i verdens største demokrati. Det angår også nordmenn med indisk og pakistansk bakgrunn, skriver Shoaib Sultan i dette innlegget. 
173Shares

Fredelig kappestrid på sportsarenaen er både morsomt, spennende og kan gi motivasjon til mange nye talenter. I en sport som ikke er så godt kjent her i landet, cricket, står den største tvekampen mellom India og Pakistan.

Cricket tilpasset tiden vi lever i

Nå skal det sies, når jeg sier at sporten er ikke veldig kjent her til lands, at vi faktisk har et eget landslag både for damer og herrer. Hovedsakelig er sporten i Norge fremdeles dominert av folk med bakgrunn fra land hvor cricket er en større sport, men dette kan jo kanskje endre seg over tid. Andre steder er cricket en større sport, og sporten er blant annet av enorm økonomisk betydning.

«Ordentlig» cricket, eller det som kalles «test match» foregår over fem dager, og det hender kamper avsluttes uten resultat, bare ti land har status som test-nasjoner. En kortere variant er det som kalles «one day cricket», som, slik navnet antyder, går over en hel dag. Den nyeste og korteste formen for sporten er det som kalles «T-20», med 20 runder med 6 baller i hver runde, totalt 120 kast fra hver side. Det er unnagjort på «bare» 2-3 timer. En form litt mer tilpasset de travle hverdagene i et moderne liv.

Indiske borgere arrestert for å heie på Pakistan

India skulle egentlig arrangere verdensmesterskapet i T20 i 2021, men grunnet den vanskelige smittesituasjonen, og håndteringen av denne, ble verdensmesterskapet flyttet til De forente arabiske emirater. Et land som ikke selv er med i verdenscupen, men som mer enn gjerne er arena for det. India er en viktig nasjon i cricket-verdenen, blant annet i kraft av sin store nasjonale liga. De var også tidlig storfavoritter i forkant av verdensmesterskapet som foregår i disse dager – det går dog ikke så bra.

For etter et forsmedelig nederlag mot Pakistan i sin første kamp, gikk India også på et gedigent tap mot New Zealand og det er knapt mulig å tenke seg et scenario hvor de kommer videre. 

Mer interessant er hva som skjer av utvikling på hjemmebane. Etter tapet mot Pakistan ble flere sikher og muslimer i India arrestert for å ha heiet på Pakistan. En ting er at fascistiske hindunasjonalister angriper folk som heier på feil lag, men at politiet faktisk arresterer folk som heier på feil lag er ganske skremmende.

Skremmende utvikling

Jeg studerte i USA på 1990-tallet. På mitt universitet var det flere studenter fra både India og Pakistan, og de så ofte cricket-kamper sammen. Det samme vet jeg er tilfelle med enkelte norsk-pakistanere og norsk-indere her hjemme. En ting er erting og morsomheter frem og tilbake, det er del av spillet! Nå har India hatt et av verdens beste lag lenge, og i Pakistan finnes mange fans av dem, akkurat som det finnes fans av pakistanske spillere i India. Men hatet som hindunasjonalistene dyrker gir ikke plass til slikt.

Nå har India hatt et av verdens beste lag lenge, og i Pakistan finnes mange fans av dem, akkurat som det finnes fans av pakistanske spillere i India.

Dette er en skikkelig skremmende utvikling, og en utvikling vi ser at dekkes i altfor liten grad i norsk presse. At noen få norsk-indere er aktive i den større hindunasjonalistiske bevegelse har heller ikke vekket større oppmerksomhet.

Angrepet for å ha gratulert pakistanske spillere

Tilbake til verdensmesterskapet. Cricketstjerner dyrkes som helter i hele subkontinentet, og dårlig innsats kan gi massive negative reaksjoner, det stemmer også for Pakistan. Men i India ser vi nå at lagets eneste faktiske muslimske spiller blir anklaget for å være forræder og i ledtog med Pakistan fordi han skal ha smilt en gang i løpet av kampen, og derfor «beviselig» hjalp Pakistan med å vinne.

Hvorfor snakker jeg om at vedkommende er den eneste «faktiske» muslimen? Jo, fordi etter at han sto opp for sin muslimske medspiller blir Virat Kohli, kapteinen på det indiske cricketlaget, anklaget for også egentlig å være muslim. Han er også angrepet fordi han hilste på og gratulerte de pakistanske spillerne med seieren. Altså helt normal sportslig oppførsel blir nå uglesett. Samme person ble dyrket og genierklært i forkant, så det svinger raskt.

India på en fascismens vei

Dette var forøvrig første gang Pakistan vant mot India i en VM-kamp i cricket. Pakistanske spillere har møtt sure fans, de også, etter slike tap, men ikke noe som ligner den prosessen vi ser foregår i de indiske mediene. Det er rett og slett uverdig og usportslig. Ikke av spillerne, men av fansen, indiske medier og myndigheter. 

Vi så for øvrig noe som lignet på dette da den sittende innenriksministeren i Pakistan Sheikh Rasheed, etter seieren, erklærte Pakistans seier mot India for en islamsk seier. En kan argumentere med at det ble sagt i kampens hete, men det skal heller ikke unnskylde noe så dumt.

Sporten er en lek, men den er så mye mer. Den kan brukes til å samle, men også til å splitte. India er på vei ut stupet i sitt fascistiske jag. Pakistan bør ikke følge dem i det sporet!

Demokratiet i Norge er mindre konfliktfylt enn i Pakistan og India. Noe av overskuddet dette gir oss kan med fordel brukes til å verne om den norske tradisjonen for at mennesker med både indisk og pakistansk bakgrunn kan få spille cricket sammen – og gratulere motspillerne når det går bra.

Våre leserinnlegg er meningsytringer som gir uttrykk for skribentens holdning. Se her for mer informasjon om hvordan du sender et innlegg til våre debattsider.