Siv Jensen tar oppgjør med Carl I. Hagen i ny bok

I sin nye bok i boka kommer tidligere Frp-leder Siv Jensen inn på det vanskelige forholdet til forgjengeren Carl I. Hagen.
Foto: Fremskrittspartiet
Tidligere Frp-leder Siv Jensen tar bladet fra munnen om konflikten med partinestor Carl I. Hagen i sin nye bok. – Nå skal Sylvi få slite med ham, skriver hun.
60Shares

Boka «Siv. Med egne ord» blir utgitt på Kagge forlag denne uka, et halvt år etter at hun gikk av som partileder. Her skildrer hun både partifeller og politiske motstandere og forteller sin versjon av viktige politiske hendelser gjennom åtte år i regjering.

Flere steder i boka kommer hun inn på det vanskelige forholdet til I sin forgjengeren Carl I. Hagen. Selv om det var han som løftet henne fram som ny partileder, var han aldri fornøyd med innsatsen hennes, skal vi tro Jensen.

«Allerede sommeren 2007, ett år etter at jeg ble valgt til partiformann, hadde Carl behov for å fortelle at jeg ikke holdt mål», skriver Jensen.

Hun diskuterte situasjonen med sine nærmeste medarbeidere. De kom fram til at de måtte avlede ham, og dermed oppsto Fremskrittspartiets Seniororganisasjon.

«Vi hadde egentlig ikke behov for et sånt nivå, men vi rigget det til, også for at Carl skulle få penger. Carl har alltid vært opptatt av sin private økonomi, kanskje litt ukledelig for en politiker som tilsynelatende har interessert seg for den lille manns sak», skriver Jensen.

«Likevel ble Carl og etter hvert også Eli mer og mer nedrige i sine angrep.»

NTB har vært i kontakt med Carl I. Hagen for å gi ham mulighet til å svare på kritikken i boka.

– Jeg har ingen kommentar, sier han.

Ifølge Jensen var det vanskelig å gi Hagen tyngre oppgaver og verv fordi han også ønsket å være pensjonist. Hagen har gjort comeback på Stortinget etter at han ble valgt inn som representant fra Innlandet.

«Nå skal Sylvi få slite med ham», skriver Jensen.

«Jeg ser meg selv i Sylvi. Det er ingen reell politisk uenighet mellom oss. Hun er litt skarpere i kanten enn meg. Hun kommuniserer litt hardere, men tidligere gjorde jeg også det,» skriver hun om den nåværende partilederen.

Hun hyller Listhaug for hvordan hun opptrådte da hun etter sterkt press fra Stortinget gikk av som justisminister i 2018. Det skjedde etter et Facebook-innlegg der hun anklaget Ap for å mene at terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.

« Sylvi imponerte meg. I en situasjon hvor hun hadde regjeringen i ryggen, valgte hun likevel å trekke seg. Hun tok ikke bare en for laget, hun tok en for landet,» skriver Jensen.

Bakenfor lå misnøyen etter et dårlig resultat i lokalvalget høsten før og bompengeforliket i det som da var en firepartiregjeringen bestående av Høyre, Frp, KrF og Venstre.

«I stedet for at enigheten mellom de fire regjeringspartiene skulle føre til et nytt løft, skjedde det helt motsatte. Det var som om mange av regjeringsmedlemmene hadde mistet piffen. Kanskje særlig Erna», skriver Jensen, om daværende statsminister Erna Solberg.

Kompromissene førte til en «møkk kjedelig politikk», hevder Jensen, som skriver at hun advarte statsministeren gang på gang om hva som var i gjære.

«Jeg tror faktisk at Erna undervurderte hvor smertefull den saken var for Fremskrittspartiet», skriver Jensen.

Da saken ble kjent, kom det som et sjokk på Frps politikere, ifølge den tidligere partilederen, som konstaterer at løpet for Frp i regjering da var kjørt.