Polens statsminister: – Migrantkrisen truer hele EUs sikkerhet

Hele EUs stabilitet og sikkerhet står på spill, hevder Polens statsminister Mateusz Morawiecki (t.v) om migrasjonskrisen.
Foto: KPRM
Polens statsminister hevder at migrantene som forsøker å ta seg inn i landet fra Hviterussland, truer hele EUs sikkerhet. Hviterussland avviser beskyldningene.

– Å forsegle den polske grensen er i vår nasjonale interesse. Men i dag står hele EUs stabilitet og sikkerhet på spill, skriver Polens statsminister Mateusz Morawiecki på Twitter tirsdag.

Polen sa mandag kveld at de hindret hundrevis av mennesker i å storme grensa fra Hviterussland, og at flere tusen andre migranter var samlet nær grensa.

– Dette hybridangrepet fra Lukasjenkos regime er rettet mot oss alle. Vi vil ikke la oss skremme, og vi vil forsvare freden i Europa med våre partnere fra Nato og EU, fortsetter den polske statsministeren.

– Det hviterussiske forsvarsdepartementet mener beskyldningene fra den polske siden er ubegrunnet og udokumentert, heter det fra Minsk.

Hviterussland anklager Polen for med hensikt å ha trappet opp den spente situasjonen mellom nabolandene.

Det er svært vanskelig å få uavhengig bekreftelse på hva som foregår i grenseområdet, siden journalister holdes unna på begge sider av grensa.

– Vi må hjelpe den polske regjeringen med å sikre landets ytre grense. Dette burde faktisk være EU-kommisjonens oppgave. Jeg oppfordrer dem til å handle, sier innenriksminister Horst Seehofer.

Polen har den siste tiden økt antall politifolk og soldater langs grensa, og det er lagt ut piggtråd og andre sperringer for å hindre folk i å ta seg over.

Den polske nasjonalforsamlingen vedtok nylig å bygge en 100 kilometer lang mur langs grensa, som nå voktes av over 10.000 polske soldater.

Regjeringen i Polen advarte mandag om at fremtidige forsøk på å ta seg over grensa, kan bli av «væpnet natur». Ifølge dem er det mellom 3.000 og 4.000 migranter på hviterussisk side av grensa til Polen.

– Vi regner med at det vil skje en eskalering av denne typen hendelser på den polske grensa i nær framtid som vil være av væpnet natur, sa regjeringens talsmann Piotr Mueller.

Han beskylder hviterussiske spesialstyrker for å organisere forsøket på å ta seg inn i Polen.

Det har den siste tiden kommet en rekke rapporter om at migranter og flyktninger blir presset over grensa til Polen av hviterussiske grensevakter, for så å bli presset tilbake til Hviterussland av polske vakter.

Migranter forteller selv at de er strandet i en håpløs situasjon i grenseområdene. Mange av dem kommer fra land i Midtøsten.

Bekymringen for situasjonen for flyktningene på grensa øker. Etter hvert som vinteren nærmer seg, blir forholdene stadig tøffere. I slutten av oktober krevde FN umiddelbar handling for å redde liv og unngå lidelser.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen oppfordrer medlemslandene til å utvide sanksjonene mot Hviterussland.

Hun kaller det uakseptabelt å bruke migranter for politiske formål og sa det kan bli aktuelt å innføre sanksjoner mot flyselskap fra tredjeland som bringer migranter til Hviterussland.