– Hjelpeorganisasjoner må få tilgang til grenseområdene

EU må gi barn og familier som sitter fast i migrasjonsstrømmen tilgang til EUs områder.
Foto: Unsplash
Redd Barna er svært bekymret over de uholdbare forholdene for barn som har vært strandet nær grensen til Polen, Litauen og Latvia siden slutten av august.
88Shares

Siden september erklærte Polen unntakstilstand ved grensen og satt inn væpnede soldater for å stanse migranter som vil inn i landet fra Hviterussland.

Siden mandag har situasjonen eskalert voldsomt. Hundrevis eller tusenvis av migranter og flyktninger forsøkte å storme grensa mellom Hviterussland og Polen mandag ved å klippe seg gjennom gjerdet eller bruke lange stokker og greiner til å klatre over, melder NTB.

Sterk bekymring fra hjelpeorganisasjon

Nå krever Redd Barna at hjelpeorganisasjoner gis tilgang til grenseområdene, for å kunne hjelpe og få et overblikk over situasjonen.

Spesielt barnas situasjon vekker bekymring.

Å presse asylsøkere tilbake på EUs yttergrenser er et brudd på grunnleggende rettigheter, mener spesialrådgiver i Redd Barna, Camilla Scharffscher Engeset.
Foto : reddbarna.no

– De er utmattet, sultne og nedkjølte, og de står i fare for å bli utsatt for vold, overgrep og i ytterste konsekvens død. Det er helt uakseptabelt at livene til barn og deres familier blir brukt som et forhandlingskort i en regional konflikt, sier Camilla Scharffscher Engeset, Redd Barnas spesialrådgiver for barn på flukt.  

Løsningen er å få migrantene over til EU-landene.

EU må gi disse barna og familiene deres tilgang til EUs områder, slik at de kan søke internasjonal beskyttelse i Europa. Umiddelbart må det gis krisehjelp som mat, vann, klær, tilstrekkelig medisinsk behandling og husly til de som er strandet, sier Engeset.