– Kommunene klarer ikke ta imot fremmedkrigere alene

 
Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Staten må ta ansvar for de mest radikaliserte som vender tilbake til Norge, mener spesialrådgiver Yngve Carlsson i KS (Kommunenes sentralforbund) og flere ordførere.
0Shares

– Jeg tror norske kommuner har begrenset kompetanse på ekstrem islam, sa spesialrådgiveren, ifølge NRK.

Carlsson (bildet) er en av mange som mandag deltok på et politisk toppmøte om forebygging av voldelig ekstremisme hos kommunenes interesseorganisasjon KS.

Rundt 30 ordførere deltok på konferansen og statsminister Erna Solberg og justisminister Anders Anundsen holdt hver sine innlegg om økt radikalisering og om kommunenes rolle rundt voldelig ekstremisme.

Ukjent terreng
Voldelig ekstremisme er ukjent terreng for kommunene, ifølge Carlsson, og flere ordførere etterlyser et nasjonalt program.

– Kommunene vil ha en stor utfordring når det kommer til rehabilitering av tungt radikaliserte, tilbakevendte fra Syria. Det er så krevende at vi må ha en spiss statlig satsing mot dem som kommer tilbake fra Syria eller andre krigsområder. Staten må ta ansvar, var budskapet fra Carlsson.

Vil løfte exit-prosjektet
Ordfører i Larvik, Rune Høiseth etterlyste et nasjonalt Exit-prosjekt, lik programmene man tidligere hadde for høyreekstremister.

– Enten fremmedkrigerne kommer fra Syria, eller andre krigsområder, så har ikke vi den nødvendige kompetansen ute i kommunene. Da er det naturlig for meg å stille spørsmålet til justisministeren om å løfte Exit-prosjektet, uttalte han.

Linken til illustrasjonsbildet