Tajik og Giske innstilt som Ap-nestledere

Foto: Arkiv
Foto: Arbeiderpartiet
Hadia Tajik og Trond Giske blir Arbeiderpartiets nestledere dersom valgkomiteen får viljen sin. Anniken Huitfeldt trakk sitt kandidatur til nestlederposten i siste liten.

Huitfeldt bekrefter overfor VG at hun trakk seg etter en samtale med partileder Jonas Gahr Støre før valgkomiteens møte søndag. 

Valgkomiteens leder Martin Kolberg trakk frem Tajik som representant for en ny generasjon da han la frem innstillingen til ny partiledelse og sentralstyre mandag ettermiddag. Innvandrerbakgrunnen og tilknytning både til Rogaland og Oslo gir henne bredde, mener han.

– For norsk sosialdemokrati er det nødvendig å få en person inn i ledelsen som har innvandringsbakgrunn, sier Kolberg til Bergensavisen, og videre påpekte at valgkomiteen står samlet bak innstillingen.

En sum av erfaringer
Skulle Tajik bli endelig innstilt som ny nestleder i partiet under landsmøtet i Oslo 16.–19. april vil hun bli historisk som Arbeiderpartiets første med familiebakgrunn i et muslimsk majoritetsland.

31-åringen, født i Bjørheimsbygd i Rogaland, har siden hun entret i politikken brutt stadige barrierer. Tajik ble blant annet tidenes yngste statsråd i Norge noensinne da hun ble utnevnt til kulturminister av daværende statsminister Jens Stoltenberg 21. september 2012.

Tajik legger ikke selv så stor vekt på sine norsk-pakistanske røtter når hun får spørsmål om hvordan innvandringsbakgrunnen preger politikken hun står for.

– Alle er summen av sine erfaringer. Jeg er en kvinne fra Bjørheimsbygd som har bodd mange år i Oslo. Jeg er formet av den veien jeg har gått og livet jeg har hatt, sier hun til NTB.