Ronny Alte dømt for ærekrenkelser

 
Foto: Skjermdump/YouTube/SIAN
Lokallagslederen fra Pegidas avdeling på Stokke må ut med flere hundretusen kroner i bot for å ha publisert et gjesteinnlegg på bloggen sin.

Bakgrunnen for saken er at innlegget som Alte (bildefaksimilet) publiserte på bloggen, forfattet av en annen person, beskylder bloggeren og nettdebattanten Øivind Bergh for å være pedofil.

Bergh reagerte med å saksøke Alte, som ifølge vepsen.org nå er dømt av Tønsberg tingrett til å betale 75.000 kroner i oppreisning og 155.000 kroner i saksomkostninger.

I forkant av dommen uttalte Alte til NRK at det er håpløst å bli stevnet for å videreformidle noe som allerede ligger på nettet. Han forteller at han gjenga posten fordi Bergh sammenlignet ideologiene til Alte og Anders Behring Breivik.

– Bergh har hetset meg i lang, lang tid, og dette var et desperat rop om at han måtte slutte.

Nådde ikke frem i retten
Ronny Alte valgte å prosedere sin egen sak, men nådde ikke frem i tingretten, som ga Bergh medhold på alle punkter. 

– Jeg er godt fornøyd med dommen, og ikke på noen måte overrasket over utfallet. Det var solide juristers vurderinger som lå bak, både Liv Torill Evenrud og Jon Wessel-Aas har vært helt klare på hvor saken sto juridisk. For meg handler dette om et prinsipp: å stå opp mot den typen nett-terrorisme som slike ubegrunnede og usanne anklager representerer. Både antivaksine-bevegelsen og en del høyreekstremister har drevet med slike beskyldninger som svar på politisk kritikk. Nå fikk vi en dom som klart markerer at dette er lovstridig. Jeg håper folk tenker seg om før de fremmer liknende beskyldninger i framtiden, sier Bergh i en kommentar til vepsen.org.