Rekordmange søkte asyl i fjor

To ødelagte tank foran en moské i Azaz i Syria. Minst 30-40 personer har reist fra Norge for å kjempe i Syria
Foto: Christiaan Triebert
Antallet personer som søkte asyl i industriland var i fjor det høyeste på 22 år, viser en rapport fra FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR).

Ifølge tallene fra UNHCR søkte 866.000 personer om asyl i industriland i 2014, noe som var en økning på hele 45 prosent fra året før, melder NTB.

Flest asylsøkere kom fra krigsherjede Syria og Irak, men det kom også mange fra andre land med væpnede konflikter, omfattende menneskerettighetsbrudd og humanitære kriser.

– I dag fører et økende antall væpnede konflikter verden over til at vi står overfor lignende utfordringer, særlig den dramatiske situasjonen i Syria. Vår respons må være like sjenerøs nå som den var da vi må innvilge asyl, bosette og beskytte dem som flytter fra disse forferdelige konfliktene, sier han.

Tyskland på topp, Norge på bunn
Tyskland mottok flesteparten av asylsøknader, over 173.000. Hver fjerde som søkte asyl i landet kom fra Syria. 121.000 søkte asyl i USA, hvor flesteparten kom fra Mexico og land i Mellom-Amerika.

Tyrkia, som er hjem for over 1,5 millioner syriske krigsflyktninger, mottok i underkant av 88.000 asylsøknader i fjor, mens Sverige havnet på fjerdeplass blant industrilandene med over 75.000 asylsøkere.

Norge havnet langt nede på lista med 11.480 asylsøkere i fjor, noe som var en nedgang på 4 prosent fra året før.