Tolker hevder de blir sextrakasserte

Flere tolker opplever å bli sextrakkasert av tjenestemenn under oppdrag (Foto: Illustrasjon)
Foto: Zuerich Strassen/flickr
Flere tolker hevder at de er blitt seksuelt trakassert av tjenestemenn i Politiets utlendingsenhet (PU), uten at dette har fått konsekvenser for de aktuelle tjenestemennene.

En erfaren kvinnelig tolk hevder at hun ble tilbudt å utføre oralsex av en politimann på en kjøretur fra et asylavhør, et såkalt “registreringsintervju”.

Kvinnen er avhørt om hendelsene av PU, skriver Dagsavisen

I avhøret med PU uttrykker hun bekymring for hvordan den aktuelle politimannen utøver sitt yrke, især overfor kvinnelige asylsøkere og andre kvinnelige tolker. Hun har i ettertid fått vite at det hun opplevde ikke er enestående.

I et lukket forum på Facebook forteller flere tolker om seksuell trakassering og andre ubehagelige opplevelser under oppdrag for PU. En kvinnelig tolk skriver:

«En kollega av meg fikk et uanstendig forslag fra en tjenestemann midt i en tolkesituasjon. Hun avslo og forsøkte å vitse det bort. Han ble rasende, og det gikk utover asylsøkeren som ikke kunne norsk».

En annen kvinnelig tolk forteller at hun ble vist pornobilder i en tolkepause.

Tas på alvor
– Hendelsene som Dagsavisen beskriver, er svært uheldige, og vi tar dem på største alvor. Trakassering skal ikke forekomme, sier personalsjef Kristin Fiksdal Eide i Politiets utlendingsenhet (PU) til Dags­avisen.

Tolken har ikke ønsket å anmelde politimannen av frykt for represalier i form av utestenging fra tolkeoppdrag.