– Vi er forsøkskaninene for falske nyheter, dere er målet

Gravejournalist Maria Ressa er sammen med Dmitrij Muratov årets fredsprisvinnere.
Foto: Rappler
Trollfabrikker og dataanalyseselskaper har brukt sosiale medier til å forandre nyhetsstrømmen – og land som Russland og Filippinene er de første de peker ut, mener fredsprisvinnerne.

Land som Filippinene var det første stedet der man opplevde at nyhetsstrømmer på sosiale medier ble forsøkt manipulert, forklarer Maria Ressa.

Den filippinske journalisten og russiske Dmitrij Muratov møtte NTB til et intervju fredag formiddag, før de mottok Nobels fredspris i en høytidelig seremoni i Oslo rådhus.

Ressa beskriver det som at utviklingsland er forsøkskaninene, mens det er publikum i industrilandene som er det endelige målet for massemanipulasjonen.

– Det er ille for oss alle, det er ondsinnet manipulasjon. Når du endrer folks tankesett, så endrer du også virkeligheten og måten de agerer på, sier hun.

Muratov peker på at nære støttespillere av president Vladimir Putin anklages for å stå bak trollfabrikkene i landet – der falske nyheter og falske kontoer til sosiale medier masseproduseres.

– Disse fabrikkene har påvirket politikken og fremmet statens politikk. De presenterer det som folkets mening, sier Muratov. Han mener det er som å trykke falske penger.

FAKTA

Maria Ressa (58) er en filippinsk-amerikansk gravejournalist som driver nyhetstjenesten Rappler, som er et nettsted for etterforskende og gravende journalistikk.

  • Hun jobber for ytringsfrihet og er en uttalt kritiker av Filippinenes president Rodrigo Duterte.
  • Rappler har avdekket korrupsjon blant næringslivsfolk knyttet til presidenten, og de har også skrevet kritisk om presidentens krig mot narkotika.
  • Hun har tidligere blitt arrestert for sitt arbeid som redaktør.

Dmitrij Muratov (59) fra Russland er journalist og sjefredaktør for den uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta.

  • Novaja Gazeta har blitt kalt den eneste maktkritiske avisen som har nasjonal betydning i Russland.
  • Avisen skriver blant annet om statlig korrupsjon, politisk vold, valgfusk og menneskerettighetsbrudd. I alt seks av avisens journalister har siden oppstarten i 1993 blitt drept, blant dem Anna Politkovskaja.

(©NTB)