Nortura trapper ned på halal

 
Foto: Ole Anders Flatmo
Kjøttprodusenten Nortura legger om produksjonsrutinene sine når det gjelder halalkjøtt. 
0Shares

Overskudd fra halalslakt ender ikke lenger opp i Gilde- og Prior-produkter. Dette er en helomvending fra i sommer, da de forsvarte praksisen ved å snakke om mangfold og integrering, melder TV2.

I en reportasje på NRK Dagsrevyen 23. juni uttalte Norturas konserndirektør for merkevare Kjell S. Rakkenes:

– Vi ønsker å ivareta at vi er et integrert samfunn med befolkningsgrupper fra hele verden. Vi er nødt til å komme i en situasjon hvor det er uproblematisk å spise halalkjøtt selv om man ikke er muslim.

Nødt til å snu i saken
Kort tid etter at saken ble sendt, begynte Facebook-grupper med islamofobisk hets å dukke opp. En av gruppene, Boikott Prior og Nortura som selger halal-kjøtt til ikke-muslimer, kunne varte opp med hele 3500 medlemmer.

Og det gikk kun åtte måneder etter at de gikk i bresjen for brede holdningsendringer, før Nortura snudde og sendte ut følgende pressemelding:

«Ved overskudd av halal-kjøtt har dette blitt brukt i andre produkter enn i Alfathi, som er vårt eget varemerke for halal-kjøtt. Vi opplever at det er sterke meninger blant mange om dette, og det tar vi på alvor. Derfor legger vi om våre produksjonsrutiner»

Fra Norturas side sies benekter man likevel at påstandene om “islamisering av Norge” og andre “sterke meninger” har vært utslagsgivende.

– I november gjennomførte vi en landsrepresentativ spørreundersøkelse som viste at 50 prosent av de spurte ikke ville kjøpe Prior-produkter dersom de kunne inneholde noe halal. Slike uttalelser er ikke grunnen til at vi legger om i det hele tatt, insisterer informasjonsdirektør i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje, til TV2.