Norge på topp – Somalia og Kongo på bunn i morskåring

Foreldrenes ressurser har mye å si for hvordan barna klarer seg senere i livet
Foto: Flickr
Nok en gang er Norge på topp i Redd Barnas internasjonale tilstandsrapport om verdens mødre.
0Shares

Rapporten State of World’s Mothers kommer i år for 16. gang, og aldri før har den omfattet så mange land – 179 totalt. Av disse er 46 utviklede land og 133 utviklingsland, melder Redd Barna på sine nettsider.

Og mens Norge igjen havner på topp kommer land som Somalia, Sentral-Afrika, Mali, og Den demokratiske republikken Kongo på bunn. Ingen lever under tøffere forhold enn mødre i disse landene. Barnas situasjon henger nært sammen med mors helse, sikkerhet og velvære, og i disse landene er helt grunnleggende behov fraværende.

– Jeg er selvfølgelig glad for dette resultatet. Samtidig gir det oss en ekstra sterk forpliktelse til å jobbe hardt for kvinner over hele verden. Kvinner som hver eneste dag kjemper for å beskytte barnet sitt mot sykdom og død, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

 
Foto : Redd Barna/Mai Simonsen

USA faller på listen
Landene måles på fem ulike indikatorer; mødredødelighet, barnedødeligheten under fem år, kvinners utdanningsnivå, økonomiske status og kvinners politiske deltakelse i samfunnet. Norge er blant de 10 beste på fire av de fem indikatorene, og topper lista når det måles for økonomiske muligheter. 

Kanskje den største overraskelsen er at USA fortsetter å falle på listen. I år kommer landet på 33. plass, noe som betyr at én av 1800 kvinner risikerer å miste livet i løpet av den perioden hun er gravid første gang, til hun føder alle sine barn. I praksis betyr dette at en amerikansk kvinne har i gjennomsnitt ti ganger større risiko for å dø under graviditet eller fødsel som en polsk, østerriksk eller hviterussisk kvinne, og at et amerikansk barn under fem år har like stor risiko for å dø som et barn i Serbia eller Slovakia.