– Om Elon Musk hadde blitt muslim kunne han ha reddet verden

Hossam Belkilani (t.v.) er innsamlingsansvarlig i den muslimske organisasjonen "Innocents Norge". Til høyre har en palestinsk gutt fått utdelt et middagsmåltid fra Innocents.
Foto: Innocents Norge
Det muslimske læringsnettverket OnePath Network trekker paralleller til Zakat - den årlige donasjonen på 2,5 prosent av overskudd som praktiserende muslimer betaler hvert år: Hvis Elon Musk donerte 2 prosent av sitt overskudd kunne han ha reddet verden.

I november uttalte direktøren av FNs matprogram, David Beasley, at 6 milliarder dollar, altså 2 prosent av millardæren Elon Musks formue, kunne utgjort en betydelig hjelp for å løse verdens sultproblem.

– 6 milliarder dollar ville hjulpet 42 millioner mennesker fra å dø av sult, uttalte Beasley.

POTENSIAL: Elon Musk, kunne ha reddet mange mennesker fra sult og fattigdom om han betale “zakat”, islams almisseplikt.
Foto : Steve Jurvetson

Musk oppfordret FN til å presentere en plan for hvordan 6 milliarder dollar, altså rundt 56 milliarder kroner, kunne løse global sult. FN presenterte en plan, men Musk har ikke annonsert noen donasjon på 6 milliarder dollar til verdens fattige.

Ifølge Forbes er Musks formue på 219 milliarder dollar. Han er listet som verdens rikeste mann.

– Om Elon Musk hadde blitt muslim kunne han ha reddet verden

Istedenfor å følge FNs oppfordring om å bruke 2 prosent av formuen sin på å redde 42 millioner mennesker fra å dø av sult, valgte han nylig å kjøpe Twitter for en langt høyere pris: 45 milliarder dollar. Dette har fått folk til å reagere på sosiale medier.

Det muslimske læringsnettverket OnePath Network trakk en linje fra 2 prosent til den årlige donasjonen på 2,5 prosent av årlig overskudd som praktiserende muslimer betaler hvert år: Zakat.

– Om Elon Musk hadde blitt muslim kunne han ha reddet verden, uttalte OnePath Network.

– Jeg har ikke lyst til å indirekte angripe noen

Den veldedige organisasjonen Innocents Norge vil heller fokusere på hva de selv kan gjøre for å hjelpe andre, enn å spekulere i om Elon Musk kunne ha reddet verdens sultende befolkning dersom han praktiserte islam.

– Jeg har ikke lyst til å indirekte angripe noen, sier Hossam Belkilani til Utrop.

Han jobber frivillig som innsamlingsansvarlig i Innocents Norge. Ved hjelp av et godt samarbeid med lokale organisasjoner i Palestina, Somalia, Syria, Myanmar og Yemen, bidrar Innocents Norge med å gi mat, medisiner og skolegang til barn i disse landene.

To barn har mottatt en kasse med mat fra Innocents Norge.
Foto : Innocents Norge

Iblant bistår de også med å bygge eller pusse opp en skole eller et barnehjem. Belkilani sier at det meste av midlene går til palestinske barn.

– Innocents ble startet i 2002 med formål om å lette lidelsene for palestinere i Palestina og flyktningeleirene rundt. En av våre hovedprosjekter er en fadderordning, der en fadder betaler en sum i måneden som går til å forsørge et barn enten i Gaza eller Vestbredden. Denne summen dekker skolegang, mat og noe husly.

 

PLASTER PÅ SÅRET: Et barn som ble skadet under de israelske bombeangrepene mot Gaza i 2021 har fått et måltid og drikke levert av Innocents Norge.
Foto : Innocents Norge

Givermåneden ramadan

Søndag 1. mai var den siste dagen av den hellige måneden Ramadan. Under denne måneden fokuserer muslimer på å gi zakat (almisse) til fattige.

– Ramadan er jo kjent som en givermåned, og mange muslimer sparer opp til å donere under ramadan, sier Belkilani.

Innocents Norge er opprettet av norske muslimer, og har oppført zakat som et eget giveralternativ.

Belkilani understreker at det virker mot sin hensikt å presse andre til å gi, og at man bare skal gi dersom man har overskudd til det.

– Det finnes også andre typer donasjoner hvor de som vil, donere mer.

MÅLTID: Under ramadan skal man kjenne på hvordan det er å være sulten, og gi til de som ikke har råd til nok mat.
Foto : Innocents Norge

– Fattigdomsproblematikken er langt mer komplisert

Styreleder Arshad Jamil i Islamic Cultural Centre (ICC) sier fattigdomsproblemet er mer komplisert enn at det kan løses med 56 milliarder kroner.

Tekst: Claudio Castello

KOMPLISERT: Styreleder Arshad Jamil i Islamic Cultural Centre (ICC) tenker zakat og almisseplikt alene ikke løser fattigdomsproblemet.
Foto : Privat

Nå kan vi ikke gå god for regnstykket eller inntektene til Elon Musk, men vi tror at fattigdomsproblematikken er langt mer komplisert enn det som kommer frem her.

Giverglede alene kan ikke løse problemene, hevder han.

Almisse er ment for å hjelpe de fattige og har en svært viktig funksjon for muslimer, men jeg tør ikke banalisere problemene rundt fattigdom, hvor de kan løses ved at en mengde penger skifter hender.

Jamil understreker til slutt at man ikke nødvendigvis trenger å bli muslimer for å hjelpe andre.

BOMBEREGN: Tre palestinske barn fikk utdelt mat fra Innocents Norge etter at hjemmene deres ble ødelagt av israelske luftangrep i 2021.
Foto : Innocents Norge